Poslanici usvojili predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma

Vesti 30. nov 202118:42 > 18:55 10 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava čije usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Kako je za N1 rekao Đordje Komelnski, poslanici Pokreta socijalista su bili protiv, jer se ne slažu da se biranje sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine Srbije.

Nakon završene sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savet sudstva.

„Predlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare