Poslanik Bundestaga: Otvoreni Balkan od značaja, povezan s Berlinskim procesom

Vesti 17. jun 202213:46 1 komentar
Tobias SCHWARZ / AFP

Poslanik nemačkog parlamenta Folkmar Klajn (Volkmar Klein) izjavio je u Beogradu da regionalna inicijativa Otvoreni Balkan ima veliki značaj i da je blisko povezana sa Berlinskim procesom.

Klajn, koji je odvojeno razgovarao sa potpredsednicom Skupštine Srbije Elvirom Kovač i poslanikom Vladimirom Marinkovićem, ukazao je na oba sastanka da u procesu evrointegracija nije bitna samo bilateralna saradnja kandidata za članstvo u EU sa članicama Unije, već i međusobna saradnja država regiona Zapadnog Balkana, saopštila je srpski parlament.

Na sastanku sa Klajnom, poslanikom opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i izvestiocem poslaničke grupe Bundestaga za ekonomski razvoj i saradnju, Kovač je rekla da su evropske integracije spoljnoplitički prioritet Srbije, ali da je bitno da Beograd dobije pozitivne signale iz EU po tom pitanju i da države Zapadnog Balkana ne treba posmatrati „u paketu“, jer nisu sve podjednako odmakle u reformama, navodi se.

Marinković je ukazao na važnost Otvorenog Balkana, navodeći da je ta inicijativa bitan preduslov za postizanje dugoročne saradnje na Zapadnom Balkanu, i izrazio žaljenje što Priština odbija učešće u njoj, dodaje se.

Otvoreni Balkan je inicijativa koju su u oktobru 2019. godine, pod neformalnim imenom Mali Šengen, pokrenuli lideri Albanije, Srbije i Severne Makedonije, sa ciljem uspotavljanja slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala između tri zemlje, po uzoru na šengenski prostor u EU. Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan krajem jula 2021. godine.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare