Poslanik Bundestaga: Pitali smo Srbiju – u koju EU želi da uđe?

Vesti 20. maj 202114:19 > 14:2088 komentara
N1

Evropsku uniju iritira ponašanje Srbije, jer je dijalog koji vodimo manje-više zadovoljavajuć, a ono što vidimo u samoj Srbiji druga stvar, izjavio je za N1 poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović.

Govoreći o poseti ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Berlinu, Juratović kaže da je bilo reči o tome “u koju Evropsku uniju Srbija želi ići”.

“Želi li da ide u EU tipa višegradskih država, ili želi u EU zapadnog spektra, Nemačke i Francuske, koje polažu više vrednosti na osnovana ljudska prava i demokratske vrednosti”, rekao je on.

Povezane vesti:

Poslanik nemačkog parlamenta kaže da je sa Joksimović bilo reči o ulasku Srbije u EU, odnosima u regionu, ali i medijske slobode, “koje se ovde sa zapadnog gledišta kritično posmatraju”.

Dodao je da je u Srbiji primetna “glorifikacija” zemalja kao što su Kina i Rusija, a da se motri i proces suočavnaja sa prošlošću.

“Ja sam lično napomenuo da me kao demokratu iritira da se slave Tito, Draža Mihajlović, Ljotić… Ne znam više sa kojom Srbijom imam posla”, rekao je on.

Dodao je da Srbija “ne može sedeti na više stolica” i da se mora jasno opredeliti gde želi da ide.

Kako kaže, ministarka Joksimović je govorila da Evropska unija treba više da se angažuje. Međutim, Juratović smatra da EU već čini mnogo toga na terenu.

Upitan o “non-pejper” dokumentima koji su se nedavno pojavili u regionu, on kaže da niko u Evropi neće prihvatiti promene granica po etničkim linijama.

“Takav ‘non-pejper’ bi trebalo da završi u košu za smeće i da se niko njime ne bavi ozbiljno, međutim znam sa kojom regijom imamo posla i da se svi non-pejperi, na žalost, kod nas moraju ozbiljno shvatiti”, rekao je Juratović.

Na pitanje o očekivanjima u vezi odnosa sa Kosovom, Juratović je naglasio da to “nije ključno pitanje za budućnost ljudi u regiji”.

“To je političko pitanje koje se često koristi za skrivanje pravih problema celokupne regije, a to su ne funkcionisanje ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog sistema, puno nedostataka po pitanju sigurnosti i infrastrukture…” rekao je on.

Dodao je svoj lični stav da EU “nikada ne sme da ostane unija finansijskih interesa, nego demokratskih vrednosti”.

“Tu želim videti i Srbiju i Zapadni Balkan”, kazao je poslanik Bundestaga.

Komentari

Vaš komentar