Poslanik EP: Brnabić obećala podršku Evroprajdu, pozivamo je da obećanje ispuni

Vesti 31. avg 202217:05 24 komentara
Shutterstcok

Jedan od poslanika Evropskog parlamenta koji je i inicirao pismo srpskim vlastima Mark Angel, iz poslaničke grupe Socijalista i Demokrata u EP (S&D) izjavio je da je održavanje Europrajda bez bilo kakvih prepreka obaveza Srbije prema Konvenciji o ljudskim pravima.

Objasnio je da je pismo poslanika Evropskog parlamenta poziv da se ta obaveza poštuje.

“Premijerka Srbije obećala je punu podršku organizatorima tokom procesa nadmetanja – zato jednostavno pozivamo da se to obećanje ispuni”, rekao je Angel, preneo je European Western Balkans.

Povezane vesti:

Angel dolazi iz luksemburške Socijalističke radničke partije koja je u toj zemlji koalicioni partner Demokratskoj stranci premijera Gzavije Betela. Betel je prvi luksemburški gej premijer, a 2019. godine ugostio je Anu Brnabić i njenu partnerku u Luksemburgu.

Da Evropski parlament podržava organizatore Europrajda poručila je jedna od potpisnica pisma Teri Rajntke iz evropskih Zelenih. Ona je rekla da Evropski parlament stoji “rame uz rame” sa organizatorima Europrajda.

“Uvereni smo da će uprkos potencijalnim kontraprotestima, ovo biti miran događaj. Uloga vlade je da obezbedi dovoljnu zaštitu organizatorima i učesnicima tako da Europrajd protekne bez nasilja”, rekla je Rajntke i ocenila da je ovaj dogđaja u Beogradu nada za mnoge ljude širom Evrope.

Rajntke i Angel su članovi interparlamentarne grupe za LGBTQ+ prava u Evropskom parlamentu, koja je zadužena za zagovaračke procese u EP i unapređenje položaja LGBTQ+ populacije. Na inicijativu ove grupe, 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP) potpisalo je u sredu otvoreno pismo rukovodstvu Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare