Poslanik EP: Ljaga i ružna slika o imidžu Srbije zbog veze s Putinovim režimom

Vesti 27. jan 202321:58116 komentara

Poslanik HDZ-a u Evropskom parlamentu Karlo Resler izjavio je za N1 da stoji iza onog što je i pre govorio - da je važno shvatiti da je stvorena "jedna ljaga i ružna slika na imidž Srbije zbog činjenice da je blisko povezana sa Putinovim režimom koji vodi brutalan, krvavi, agresorski rat na teritoriji druge suverene države" i da to nije nešto što prolazi nezapaženo. "Činjenica je da je uz Belorusiju, Srbija unutar Evrope verovatno najbliži Putinov saveznik i činjenica je da to ostavlja posledice na imidž koji Srbija ima i u Evropskom parlamentu i šire u međunarodnoj zajednici", rekao je Resler u emisiji "Crvena linija".

Povezane vesti

Resler kaže da je za njega lažna dilema šta je važnija tema u razgovoru evroparlamentaraca koji su u poseti Srbiji – unutrašnji problemi vezani za dijalog vlasti i opozicije ili usklađivanje sa spoljnom politikom EU po pitanju odnosa prema Rusiji.

„Po meni je to lažna dilema, važne si obe stvari“, kaže.

Ukazujući na problem da se na Srbiju gleda kao na saveznika Rusije i Putina, poručuje:

„Još važnije je da nažalost, posledice takve duboke pogrešne politike u kojoj ne samo da se sedi na dve stolice i dovodi se u pitanje spremnost Srbije da uđe u EU, nego i jedno duboko civilizacijsko opredeljnje orjentacije Srbije, to je ono što je najveći problem, a u konačnici, najveću cenu toga plaćaju građani Srbije“, istakao je Resler.

On je naglasio da izveštaj EP koji je usvojen na plenarnoj sednici u Strazburu nije bilo fokusiran posebno na Srbijiu ili BiH, da se radi o redovnom godišnjem izveštaju o sprovođenju spoljne politike.

„Ono što je po meni ključno shvatiti je da se cela Evropa i celi svet nalazi na istorijskoj prekretnici od 24. februara prošle godine“, kaže i dodaje da to ima uticaja i na Zapadni Balkan.

„Mislim da nema dileme da takve političke odluke nisu pravno obavezujuće, ali je jasno da EP kao jedino direktno birano telo EU, da takve političke ocene itekako nose težinu jer nose težinu 705 direktno izabrnih poslanika EU“, dodaje.

„Gorak ukus – Srbija propustila šansu da dokaže kom delu sveta vrednosno pripada“

Nebojša Novaković, poslanik DS koji je sinoć bio na neformalnom sastanku sa evroparlamnetarcima, kaže da samo prisustvo poslanika EP koji ponovo otvaraju određene teme i priče i sa vlastima i sa opozicijom sugerišu da ovde stvari ne stoje dobro.

U razgovorima koje je imao sa evroparlamentarcima kaže da je atmosfera u parlamentu i poštovanje procedura uzela najviše vremena, budući da je u Srbiji ostalo malo onoga što je građeno kao realni demokratski kapacitet.

Opšta ocena u tim razgovorima je, kako kaže, da je Srbija propustila važnu šansu da se uskladi sa politikom EU, te da već nismo na pravoj strani istorije.

Razgovaralo se, dodaje, na mnogo tema i razgovor je bio dug. „Neke stvari jesu po pravilu Četam hausa, ali po pitanju usklađivanja sa EU, taj poziv Srbiji ostaje i dalje uz gorak ukus da je Srbija propustila šansu da dokaže kom delu sveta vrednosno pripada“, naglasio je Novaković.

Komentari

Vaš komentar