Posle bojkota 2011, Albanci sa juga odlučili da učestvuju u popisu stanovništva

Foto: Shutterstock

Pripadnici albanske nacionalne manjine iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa učestvovaće na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji koji će biti održan u oktobru, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa šef kabineta predsednika Opštine Bujanovac Sali Salihi.

On je rekao da je u Bujanovcu održan sastanak predstavnika svih albanskih političkih partija, koji su potpisali zajedničku deklaraciju o učešću.

Povezane vesti:

„Tokom dana objavićemo i zajedničku izjavu političkih stranaka o važnosti učešća na popisu i pozvati građane da se odazovu pozivu za popisivače“, rekao je Salihi.

Albanci iz tri opštine na jugu Srbije, u kojima živi najviše albanskog stanovništva, bojkotovali su popis održan 2011. godine, a taj čin obrazložili su time da su popisni formulari bili štampani ćirilicom na srpskom jeziku.

Kao dodatni razlog, predstavnici te zajednice su navodili i nerešene probleme i neispunjene obaveze države prema ovom delu Srbije.

Deset godina kasnije, Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije sa izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, rekao je za RSE da se nada da će ovog puta Srbija poslušati njihove zahteve.

U ovoj početnoj fazi smo prepustili Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine da uspostavi kontakt sa Zavodom za statistiku i da se dogovore oko uslova, rekao je Kamberi.

Popis je posebno važan za pripadnike etničkih zajednica kojih, prema podacima iz 2011. godine, u Srbiji ima više od dvadeset, jer služi kao okvir kojim se definiše i obim prava koje imaju.

Prema procenama međunarodne zajednice, u Srbiji živi oko 60.000 pripadnika albanske nacionalne manjine, najviše u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije.

Popis stanovništva će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra 2022. godine i prvi put će se koristiti elektronski upitnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare