Može li do „crnogorskog scenarija“: Posle dogovora proevropske opozicije, izjasnila se i desnica

Vesti 23. sep 202307:03 107 komentara

Dogovor stranaka koje organizuju proteste protiv nasilja da međusobnu saradnju ozvaniče potpisom i podignu je na viši nivo, otvorio je pitanje izbornih kolona. Ujedinjavanje proevropske opozicije u jednu kolonu, trenutno u fazi možda, a njena predizborna saradnja sa strankama desnice procenjuje se kao klimav i čisto tehnički odnos.

Potpisi za stolom, kao dogovor, da se sutra, posle izbora, potpiše dogovor, za, recimo, stolom za kojim sedi opozicija, koja je u više kolona pobedila dugogodišnju vlast. Ali, u crnogorskom scenariju je, pre izbora, između ideološki suprotstavljenih strana dogovorena harmonija.

„Termin pakt o nenapadanju, šta to znači ? Hajmo da vidimo. Zašto bismo negirali političke razlike koje među nama postoje“, rekla je predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Pita se desnica, nakon poziva proevropske opozicije da zajedno s njom, kako je rekla, budi narod po Srbiji.

„Saradnja opozicije je višeslojna i na više nivoa, jedno je ukrupnjavanje stranaka koje su programski ideološki bliske, a drugo je tehnička saradnja po pitanju stvari koje nas očekuju, koje su čisto tehničke prirode, kao što je kontrola izbora“, smatra Dragana Rakić iz Demokratske stranke.

„Da mi smo kao opozicija spremni uvek da razgovaramo o tehničkoj saradnji, ali da je za svaki drugi vid unapređivanja naših odnosa, odnoso pakta o nenapadanju , neophodno pre svega da vi raščistite da li nudite politiku drugačiju od aktuelne vlasti i li planirate da budete nekakva repriza“, smatra Đurđević Stamenkovski.

Jasno je da jedinstvena predizborna lista kompletne opozicije ne može da bude čak ni proizvod mašte, a šta bi mogla da bude realnost?

„Čini mi se da u ovom momentu između desničarskih i građanskih stranaka u Srbiji nema komunikacaije koja bi mogla da napravi zajedničku strategiju, a tazajednička strategija bi uključivala da se sve te stranke, a ima ih više od 10,15 dogovore oko toga koja je kolona za njih najbolja. To je bio slučaj u Crnoj Gori. Mislim da je maksimum do koga se može doći u Srbiji da se naprave kolone među onim strankama koje sluično ili isto razmišljaju“, smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

Mada, dok se čeka na odluku kada će i na kakvim sve izborima Srbija glasati, u „Dogovoru o pobedi“ proevropske opozicije piše da će oni možda praviti jednu zajedničku listu. A i desnica ili državotvorna opozicija je trenutno je unutar svojih redova, u fazi možda.

Pogledajte još: