Posle nekoliko protesta, advokati u dvodnevnoj obustavi rada zbog stava VKS

Vesti 20. okt 202119:264 komentara

Advokati u Srbiji danas i sutra obustavljaju rad u svim postupcima, u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita. Advokati kažu da je odluka o štrajku doneta sa ciljem da se ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem tog stava.

Povezane vesti

Kako dvodnevna obustava rada advokata utiče na sudstvo najbolje pokazuje slika ispred Palate pravde. Zatekli smo mali broj ljudi, neki od njih znali su za štrajk pa su došli da završe šta mogu, a oni koji nisu bili obavešteni naleteli su, takoreći, na zatvorena vrata.

„Sudije rade, advokata nema“.

„Ne znam da li će da se odloži, ništa ne znam“.

„Nisam uspeo ništa da završim, sve je odloženo“.

„Ja idem na foru da odložim suđenje, jer bez advokata ne mogu da me saslušaju pa moraju da odlože“.

Ono što se nije odložilo je obustava rada advokata. Nezadovoljni su od 16. septembra, kada je Vrhovni kasacioni sud usvojio dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita. Pre obustave rada, doneli su i neke odluke.

„Prva odluka koju smo doneli jeste da tražimo od Vrhovnog kasacionog suda obrazloženje dopune stava od 16. septembra. Mi i dalje smatramo da je jednokratna naplata troškova obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, ništavna odluka. Apsolutno ni sudije ni advokati se ne slažu i ne znaju kakve će efekte ta odluka imati na buduće sporove“, kaže predsednica AKS Jasmina Milutinović.

Protestovali su advokati nekoliko puta zbog ovakve odluke suda. Banke, sa druge strane, uporne su u tvrdnji da su sudovi pogrešno tumačili stav o troškovima zajmova i da bi hiljade tužbi urušile bankarski sistem.

„Ovo nije na štetu građana, ovo ovde što imamo, 200.000 tužbi, to je na štetu svih nas. To sam više puta rekao. Ako sada čitamo svi ovaj stav VKS, bankama je dozvoljeno da naplaćuju troškove“, rekao je u emisiji Dan uživo Vladimir Vasić.

„Ja se izvinjavam, ovo je uticaj na sudije. Ovo je krivično delo. Vi utičete na sudije ovim vašim stavom“, odgovorila mu je Zlata Rašević.

Ono što je argument za advokate jeste to da ovakve odluke urušavaju pravnu sigurnost građana.

Komentari

Vaš komentar