Posle sastanka sa Brnabić u Ne damo Jadar optimistični, ali – na debelom oprezu

Vesti 24. jan 202219:08 14 komentara

U petak su u Vladi preuzeli dokumenta, a danas su predstavnici udruženja "Ne damo Jadar" došli na zakazani sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Onim što su od nje čuli su, kažu, zadovoljni, ali ostaju na oprezu sve dok ne vide da se stvari menjaju na terenu i da je Rio Tinto zaista spakovao kofere. Poručuju, međutim, da blokada za sada neće biti, jer su dobili uveravanja da će svi zahtevi biti ispunjeni.

Optimistični su, ali umereno. Meštani Gornjih Nedeljica zadovoljni su tvrdnjom predsednice Vlade da je na Rio Tinto stavljena tačka. Svoju borbu ipak nastavljaju.

Povezane vesti

„Mi nijednog trenutka nismo bili lakoverni. Predložili smo čitav niz aktivnosti koje Vlada Srbije treba da preduzme, počevši od Prostornog plana Republike Srbije iz kog treba izbaciti odredbe o izgradnji rudnika litijuma, pa do donošenja zakona kojim će se ta oblast urediti“, kaže advokat Dušan Filipović.

O zahtevu meštana da se i zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora, pričaće se, međutim, tek nakon izbora.

„Rečeno je da u ovom trenutku, s obzirom na raspisivanje izbora i činejnicu da skupština zaseda do 15. februara i da se tada raspušta, predlog nije eksplicitno odbijen, ali je ukazano na potrebu formiranja radne grupe koja će u budućnosti uraditi pravnu analizu tog zakona koji smo predložili“, dodaje Filipović.

Tražili su meštani od Vlade i da se zemljište iz građevinskog ponovo vrati u poljoprivredno, da se obustave sve radnje na terenu i da država pošalje inspekcije koje bi utvrdile koliku štetu je Rio Tinto naneo zemljištu, ali i da utvrdi kakvo je stanje bušotina koje su iza te kompanije ostale.

Na sve to predsednica Vlade rekla je „da“ i meštanima obećala pomoć države. Poručila je i da će država danas ukinuti i saglasnost Ministarstva ekologije za projekat Jadar na osnovu koje je Prostorni plan i donet.

„Ukinut je prostroni plan, ukinuta je Radna grupa, ukinuti su svi akti već sutradan u vezi sa Rio Tintom u vezi dozvola. Dobili smo potrvdu i od Ministarstva građevinarstva, od Ministratsva rudarstva i ekologije. Sve ostalo su laži i ja više nemam nameru da se bavim time“, kazala je Brnabić.

Dozvole više nemaju, a neće ih imati ni drugi, obećava Brnabić. Ministarka rudarstva Zorana Mihajlović, međtuim, žali što je Srbija propustila šansu da bude predvodnica razvoja u Evropi.

„Rudnik bi trebalo da bude podzemni, potpuno digitalizovan, sa rashladnim uređajima prvi put u svetu, potpuno novim tehnologijama. Kao što sam rekla, taj uticaj na životnu sredinu kojim su plašili građane Podrinja, mislim da će se jednom prilikom, nekada, verovatno uraditi studija i da će se videti koliko je to bilo pogrešno i koliko se priča o litijumu iskorisitla protiv države i protiv razvoja Srbije, a ne u korist ekologije“, poručuje Mihajlović.

Moraće Rio Tinto nove tehnologije da seli u neku drugu državu. Ono što, ipak, kompaniji za sada ostaje u Srbiji jesu kuće i imanja koja su kupili od meštana iz doline Jadra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare