Posle sporazuma o izborima: Međusobne čestitke i poruke drugom taboru opozicije

Vesti 29. okt 202119:0995 komentara

Predstavnici sedam opozicionih, dve vladajuće stranke i predsednik parlamenta potpisali su sporazum o unapređenju izbornih uslova kao rezultat rada u okviru Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca. Manje ili više svi zadovoljni tačkom na pregovore, primenu za sada vide kao tri tačke koje se protežu u narednih šest meseci do izbora.

Čestitke građanima koji strahuju od krađe izbora, međusobno čestitanje i poruke opoziciji iz druge kolone koja sa njima nije htela da pregovara – to su reakcije posle deset stavljenih potpisa na tekst dokumenta.

Povezane vesti

„Želim da čestitam čitavoj srpskoj političkoj sceni na ovom važnom događaju i sporazumu koji smo danas postigli jer smatram da se mi danas ovde nismo borili za interese opozicije“, kazala je Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

Zakoni su vrata, a potpisani dokument – brava na vratima, kaže lider „Dosta je bilo“ kojeg su saborci sat vremena čekali da zaokruže šest meseci pregovora i izađu na potpisivanje u hol parlamenta.

„Pregovaramo da bi napravili pravilnike i procedure tako da je krađa teža, a otkrivanje krađe lakše, tome služi brava na vratima. S jedne strane da to uradimo, s druge strane da napravimo neki dogovor oko medija. Po ovom prvom pitanju napravili smo značajne pomake. Što se tiče medija tu smo postigli po našem mišljenju jako malo“, kazao je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Iz POKS-a poruka da su potpisali sporazum jer narod ne očekuje izgovore za nedostatke u stranačkim politikama i prikupljanje jeftinih političkih poena.

„I to govorim za one koji se predstavljaju opozicijom. Mislim da je to slučaj pogotovo kod onih koji su pregovarali sa evroparlamentarcima, ja ne znam šta su ti ljudi želeli i očekivali. Mi smo od početka rekli, ne samo u POKS-u, već i moje kolege koje su ovde, da su ta dva koloseka potpuno nepotrebna i sad se pokazalo, samo smo izgubili vreme“, naveo je Živorad Gojković iz POKS-a.

Jedini predstavnik bojkot opozicije sa prošlih izbora ne deli, kaže, entuzijazam i oduševljenje sporazumom. Zaključuje da će izbori biti daleko od poštenih, a smatra uspehom to što je prihvaćena polovina predloga tog pokreta.

„Želim da poručim svim kolegama u opoziciji – koristite poboljšanja izbornih uslova koje smo vam ovde izdejstvovali, uzmite sve što smo ovde uspeli da dobijemo od vlasti da biste kontrolisali izborni proces, ujedinimo se kao opozicija na biračkim mestima i u kompletnom izbornom procesu da sprečimo svaku zloupotrebu, svaku izbornu nelegurnost i svaki pokušaj izborne krađe i to je jedini način da izbori budu fer i pošteni“, poručio je Boško Obradović iz Dveri.

Izbori naredne godine biće teški i neizvesni, a opozicija snažna i dobro organizovana, čulo se ovog puta iz redova SNS-a. Aleksandar Martinović kaže – sporazum nikad bolji i liberalan.

„Meni je ovo peti mandat u Narodnoj skupštini i odgovorno mogu da kažem da sam mogao, dok sam bio u opoziciji, samo da sanjam o izbornim uslovima kakvi su predviđeni ovim sporazumom“, kazao je Aleksandar Martinović iz SNS.

Zadovoljan je bio i domaćin sastanka koji je pozvao ostale stranke da se prihvate postignuti dogovor.

„Želja nam je da izbori budu demokratski, želja nam je da ti izbori otklone svaku mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju posle završetka izbora i da to ne bude alibi bilo kome da prikrije neke svoje frustracije ili slabe rezultate“, kazao je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije i lider SPS:

Odmah posle potpisivanja, dokument je okačen na sajt skupštine i poslat medijima, da se sa detaljima upozna svako zainteresovan.

Komentari

Vaš komentar