Posle svega izrečenog prethodnih dana, da li se odluka o Prajdu već naslućuje

Vesti 12. sep 202219:07 12 komentara

Dok se za Evroprajd bezbednost procenjuje nedeljama unapred, pa ga je prvo predsednik zabranio, pa se setio da to ipak može samo MUP koji bi o šetnji trebalo da da odluči u utorak, litije se opušteno održavaju, policija ih dozvoljava i nemaju veze sa teškom situacijom u Srbiji. Na najbrojnijoj do sada litiji za brak i porodicu okupljenim građanima ispred Hrama Svetog Save obratio se patrijarh Porfirije.

Dok je u svom prvom obraćanju povodom Evroprajda poručio da je to „zlo koje se ne leči“ patrijarh je sinoć jasno saopštio stavove crkve o paradi i rodnoj ravnopravnosti.

Pročitajte još:

„Nije svaka sloboda spasonosna i smislena, otuda je za nas pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija“, rekao je Porfirije.

A u prvim redovima na molebanu i litiji ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević i otac predsednika Srbije Anđelko Vučić.

„Neko mi je javio da je on tamo. Pitao sam ga, rekao je da je bio, ja njega beskrajno volim ali da li bih ja bio na tom skupu – ne, ne bih i ni sa čim što je izrečeno na tom skupu nisam saglasan. Ni sa jednom jedinom reči ni sa celim događajem ama baš nisam saglasan“, rekao je na to predsednik Aleksandar Vučić.

A bilo je još reči na sinoćnjem molebanu pa je patrijarh govoreći o porodici i braku najviše pažnje posvetio deci i udžbenicima.

„Kada dođu u ne znam koju godinu sami treba na osnovu svog ličnog osećanja da odrede šta su, a do tada, do 14 godine, prošli su ispiranje uma kroz razne programe u školama. Ovih dana smo saznali da se u udžbenicama ispod žita daleko od očiju javnosti pojavila lekcija koje propagiraju rodnu ideologiju. Tražimo od nadležnih organa da se odmah iz upotrebe povuku svi užbenici“, rekao je Porfirije.

Ministar prosvete Branko Ružić nikada brže nije reagovao. Već danas je tražio da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama.

Za to vreme mandatarka Ana Brnabić, koja treba da sastavi novu Vladu, o događaju od sinoć informiše se putem N1 portala i diskriminaciju ne vidi u rečima patrijarha, već u rečima glavnog i odgovornog urednika lista Danas Draže Petrovića.

„Mi imamo LGBT premijerku koja je i izbrana, pošto je kod Vučića sve prvi put u istoriji, kao prva LGBT premijerka u istoriji ali se time nije ništa poboljšalo za tu populaciju, ona više nije pripadnik LGBT populacije, ona je sad naprednjakinja, promenila se nagore“, rekao je Petrović.

„Suština diskriminacije koju niti vidi ‘prosvećena elita’ niti ih to interesuje. Ako si gej, možeš da budeš samo gej i tačka. To je jedino što te definiše. Nisi premijer nego LGBT. Nisi član SNS nego LGBT. I ne vide ni jedan problem u tome, već misle da je to nešto pametno“, prokomentarisala je Brnabić na tviteru.

I vladika Grigorije na drštvenim mrežama poručuje da je uvek, kako kaže, zazirao od onih koji na sva zvona trube da su ovo ili ono.

„Čim imamo potrebu da kao bedž istaknemo neko svoje svojstvo i mašemo njime kao zastavom pred drugima, vrlo je verovatno da ni sami nismo sigurni da je to na čemu toliko insistiramo istina“, ocenio je Grigorije.

U poslednjih 10 godina nije se podigla veća prašina oko parade. Policija će u utorak popodne zvanično saopštiti da li postoje bezbednosmi uslovi za održavanje Parade ponosa. Da li se odluka, posle onoga što se čulo predhodnih dana, naslućuje?

Komentari (12)

Vidi sve komentare