Posledica epidemije – mnogi onkološki pacijenti javljaju se prekasno za lečenje

Vesti 09. jun 202108:02 1 komentar
N1

Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju, naveo je da je tokom pandemije koronavirusa otkriven veliki broj pacijenata sa kancerom u stadijumu bolesti koje više nije moguće lečiti.

On je kazao za RTS da je Institut tokom epidemije prihvatio veliki deo pacijenata iz drugih ustanova, koje su prešle u kovid-režim.

„Mi smo u epidemiji lečili više pacijenata nego obično, ali je potpuno tačno da dolaze pacijenti sa jako odmaklim stadijumom bolesti. Tačno je da je kovid infekcija i u našoj zemlji usporila dijagnostiku i dovela do toga da se otkrije jako veliki broj pacijenata u stadijumu bolesti koje više nije moguće onkološki lečiti“, kazao je Radosavljević.

Napominje da se uglavnom radi o kasnoj dijagnostici, dok se u svetu registruje i masovni pad skrininga, odnosno ranog otkrivanja kancera.

Istakao je jednu „kolateralnu korist“ od masovnog snimanja pluća, pošto je otkriveno mnogo tumora.

Direktorka „Dr Laza Lazarević“: Ljudi se adaptirali na pandemiju

Direktorka bolnice „Dr Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić kaže da je u Srbiji, kao i u svetu, zabeležen povećan broj slučajeva anksioznosti i depresije, ali da su se brojevi stabilizovali, što govori o adaptaciji ljudi. Ona je dodala da je bolnica „Dr Laza Lazarević“ non-stop radila i u kovid-režimu, ali da nisu menjali broj usluga.

Povezane vesti

Dodaje da su izašli iz kovid-sistema zbog toga što je broj pacijenata kojima treba pomoć pao.

„Vakcinalni punkt i dalje radi, a sve vakcine koje su odobrene se mogu dobiti u našoj klinici. Do sada je vakcinisano nekoliko stotina ljudi“, ističe Stašević Karličić.

Pandemija je bila stresni događaj, istakla je Stašević Karličićeva, a na početku pandemije se video porast broja slučajeva anksioznosti i depresije, kao i više zbrinutih pacijenata koji su pokušali samoubistvo u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, kako je navela, cifre su se vremenom stabilizovale oko proseka, jer je došlo do adaptacije stanovništva.

Navodi da svetske studije govore o sličnim efektima. „To je evolucioni mehanizam, da preživimo, to jeste bilo neminovno“, objašnjava Stašević Karličić.

Ukazuje da je u celom svetu bio očekivan povećan broj slučajeva poremećaja mentalnog zdravlja usled stresa, ali da se broj stabilizovao u oktobru.

„Od tada postoji čak i pad u odnosu na prosečne brojeve, što govori o adaptaciji“, zaključila je Stašević Karličić.

Direktor KBC Zemun: Smešteno 250 onkoloških pacijenata, svi su prioritet

Dragoš Stojanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun kaže da su u poslednjih 10 dana, pored toga što su dežurni 24 sata za hitne slučajeve, počeli da primaju i onkološke pacijente i navodi da je u KBC-u trenutno smešteno 250 pacijenata.

„To nisu samo pacijenti koji su hitni, to su pacijenti koji duže vreme nisu dolazili kod lekara, jer su se plašili korone, kao i pacijenti koji nisu dolazili na kontrole“, naveo je Stojanović.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun naglasio je da su svi pacijenti prioritet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare