Poslednji put se pretresaju pucnji na Ćuruviju, Prpa ispričala koga je videla

Vesti 06. mar 202319:17 6 komentara

Na početku glavnog pretresa u postupku protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, jedini očevidac Branka Prpa ponovila je pred većem Apelacionog suda da okrivljeni nekadašnji pripadnici DB-a Miroslav Kurak i Ratko Romić nisu oni koji su pucali u Ćuruviju. Očekuje se da, najverovatnije u sredu svedoče i bivši komandant JSO Milorad Ulemek i nekadašnji pripadnici zemunskog klana braća Simović.

Poslednji put pretresaju se pucnji, ispaljeni 11. aprila predaleke 1999. Najpre smo čuli da nekadašnji DB-ovci ostaju pri ranije iznetoj odbrani – negiraju krivicu, a potom je sudija kao svedoka pozvao Branku Prpu, koja je u trenutku ubistva bila sa Slavkom Ćuruvijom, i pitao koga je tada videla?

„Imao je bejbi fejs, upečatljive crne oči i bio je izrazito bled, hlandnokrvan, bez treme. Ne znam ko je to, nuđene su mi i njihove fotografije, ali ta osoba nije ni Kurak, ni Romić. Sa 60 odsto sigurnosti sam kao napadača prepoznala lice sa umrlice objavljene decembra 2000. Znam samo da je to ubistvo epilog permanentnog progona i pritisaka na Slavka zbog novinarskog posla“, rekla je Branka Prpa.

POVEZANE VESTI:

Prpa je objasnila i da je sa policijom razgovarala 12. aprila te 1999. i da su potom prošle gotovo dve godine, pre nego što je pozvana u stanicu da pogleda fotografije osumnjičenih.

„Ako je prošlo toliko vremena, to zaista govori da je istraga u tom neposrednom periodu posle ubistva tapkala u mestu i da se dozvolilo da danas budemo tu gde smo – da se pretres pred Apelacionim sudom otvara mesec dana pre obeležavanja 24 godine od ubistva Ćuruvije“, kaže Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

A suđenje je počelo pre osam godina i kroz dve identične prvostepene presude četvorica nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti osuđena su na ukupno 100 godina zatvora. Hoće li se u narednim danima u iznošenju dokaza čuti i nešto novo?

„Ono što sve nas interesuje jeste da li će najavljeni svedoci, zbog kojih je ovaj pretres i otvoren, Ulemek i Simovići reći nešto novo, pošto su, podsećam vas, na glavnom pretresu potvrdili praktično izjavu iz istrage, ali nisu želeli bilo šta da govore“, kaže advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić.

Odbrana je, između ostalog, predložila da se na godišnjicu ubistva obavi rekonstrukcija zločina, jer tvrdnje iz optužnice, kako objašnjavaju, smatraju nelogičnim. Advokati citiraju reči nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, koje je izgovorio u sudnici.

„I tužioca i sve ostale sa te strane u postupku zanimalo je samo da neko bude osuđen za ubistvo Slavka Ćuruvije, pa makar ko, bez obzira na činjenicu što je iz svih dokaza apsolutno jasno da izvršioci ubistva nisu ovde okrivljeni“, kaže advokatica odbrane Zora Dobričanin.

U sredu se očekuje svedočenje bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije i nekadašnjih pripadnika zemunskog klana Aleksandra i Miloša Simovića. Kako se pretpostavlja, kada se bude završio glavni pretres , proći će sigurno nekoliko meseci pre nego što Apelacioni sud saopšti konačnu i pravosnažnu presudu u ovom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare