Postavljen montažni most iznad arheološkog nalazišta na brdu Hisar u Prokuplju

Vesti 04. avg 202211:47
Most, Hisar, Prokuplje
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Inženjerci Kopnene vojske Srbije su, da bi se omogućio nastavak građevinskih radova na uređenju "kompleksa Hisar" u Prokuplju, postavili montažni most preko arheološkog nalazišta srednjevekovne "Jug Bogdanove" tvrđave otkrivene na tom lokalitetu, rekao je agenciji Beta v.d. direktor Narodnog muzeja Toplice Dragan Popović.

Prema njegovim rečima radi se o privremenom vojnom mehanizovanom mostu dugačkom 20 metara, nosivosti do 40 tona, koji je namenjen isključivo građevinskim mašinama koje su angažovane na asfaltiranju saobraćajnice i uređenju platoa u sklopu projekta „Uređenje brda Hisar“.

Radovi na uređenju „Hisara“ u koji je Vlada Srbije uložila više od 50 miliona dinara započeli su pre tri godine i realizovani su u tri faze, kazali su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Kako su objasnili, tokom poslednje završne faze izgradnje parking prostora na vrhu Hisara arheolozi Narodnog muzeje u Prokuplju naišli su na nalazište dobro očuvanih ostataka srednjevekovne tvrđave, što je zaustavilo građevinske radove.

„S obzirom da je nalazište vredno i dobro očuvano, a na osnovu projekta, Narodni muzej je od Ministarstva za kulturu dobio 1,3 miliona dinara za arheološko istraživanje tog lokaliteta“, kazao je Dragan Popović.

Kako je dodao, radovi kojima rukovodi arheolog, viši kustos prokupačkog Narodnog muzeja Sanja Crnobrnja – Krasić po programu Ministarstva za kulturu i informisanje na tom lokalitetu trajaće do 15. avgusta, da bi kada se završe gradjevinski radovi na izgradnji platoa za parkiranje, bili nastavljeni u septembru ove godine.

„Zahvalni smo Vojsci Srbije na pomoći koja će omogućiti završetak radova na izgradnji platoa i parkirališta na Hisaru i ujedno nama dati priliku za dalje arheološko istraživanje ovog lokaliteta“, naglasio je Popović i najavio da će kada radovi na završetku platoa i parkirališta na Hisaru budu završeni, na sredini mosta biti postavljeni podni držači koji će omogućiti prelaz preko mosta i putničkim automobilima.

Grad Prokuplje je unazad nekoliko godina kroz projekte dobio oko 50 miliona dinara za rekonstrukciju srednjevekovne Jug Bogdanove citadele i izgradnju letnje pozornice, asfaltiranje parking prostora, rekonstrukciju i asfaltiranje i postavljanje javne rasvete duž puta Dr Aleksa Savić od Doma kulture u podnožju do restorana Savićevac na vrhu Hisara.

Komentari

Vaš komentar