Postupak protiv niškog aktiviste i novinara – major Petrović „uzvraća udarac“

Vesti 03. maj 202219:20 1 komentar

Prošlo je više od četiri meseca od decembarskih ekoloških protesta, a niška policija i dalje pokreće prekršajne postupke, selektivno, protiv uticajnijih učesnika. Jedan od njih je aktivista i novinar Srđan Nonić koji se, uoči praznika, ponovo našao u policiji. I ranije prijave protiv njega i drugih viđenijih aktivista u Nišu, pokreće jedan isti policijski major, pa je Stranka slobode i pravde podnela pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a.

Dok najveći politički plakat u ovdašnjoj istoriji, pet meseci posle lepljenja lagano napušta najvišu fasadu u centru Niša, policijski major Marko Petrović pokreće prekršajni postupak protiv poznatog niškog aktiviste i novinara – zato što se tokom protesta u decembru, kada su „nepoznati autori“ Vučićevu sliku i nalepili na hotel, usudio da uradi – isto.

„Lepljenje bilo kog transparenta ili ruženje fasade, nije u nadležnosti policije. U nadležnosti je komunalnih organa Grada Niša. Tako da bi policija prvo mogla da se informiše šta je u njihovoj nadležnosti, a naročito ovaj major Petrović koji je sve to potpisao“, kaže za N1 Srđan Nonić, aktivista i urednik portala Niška inicijativa.

Serija njegovih „nedela“ počela je, prema policiji, tako što je transparent na kome piše Trg kralja Aleksandra Vučića najpre delio na protestu. A onda je počinio ključni prestup:

„Kaže da sam, takođe, isti transparent lepio na spoljne zidove hotela Ambasador, koji se nalazi na Trgu kralja Milana, a na čijoj se fasadi nalazi bilbord sa likom predsednika Aleksandra Vučića. Ja mislim da to njima najviše smeta. Da je taj major Petrović, cela policijska uprava i MUP odozgo, hteo da odbrani lik i delo Aleksandra Vučića“, kaže Nonić.

Niška policija je posle četiri meseca utvrdila da je Nonić pokazao drskost i bezobzirnost i narušio spokojstvo, što su naziv i opis prekršaja koji mu se stavlja na teret.

„Narušio sam red i mir i spokojstvo ostalih građana, zato što sam – za vreme trajanja blokade puteva i nenajavljenog skupa, aktivno učestvovao u blokadi saobraćaja. Ja nisam učestvovao u blokadi već sam izveštavao sa nje kao novinar u lajvu. Pozivao sam građane na protest – kako? Tako što sam kao novinar najavljivao da će da se održi protest u Nišu. Onda smo svi krivi, mogu da se pišu prekršajne prijave novinarima u celojm Srbiji pošto su to činili i oni“, ističe Nonić.

Svaki put kada sa nekom od kritika izađe u javnost, Nonić dopunjava galeriju prijava koje potpisuje isti čovek – šef policijske stanice Medijana u Nišu, major Marko Petrović. Zbog objavljivanja njegove karikature, pre dve nedelje morao je opet na iskaz u policiju.

„Ukoliko se ispostavi da je major Petrović prekoračio svoja službena ovlašćenja, to nama otvara put za krivičnu prijavu kako bismo takve službenike sankcionisali“, naglasila je Jelena Milošević liderka SSP-a u Nišu.

Njoj i nekim čelnicima iz opozicije u tom gradu, Petrović je takođe potpisivao prekršajne prijave zbog remećenja saobraćaja tokom protesta. Nakon što je Apelacioni sud odbacio žalbu PU Niš i praktično potvrdio prvostepenu odluku Prekršajnog suda da ona za to nije kriva, podnela je pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole pri MUP.

„Kako bismo utvrdili da li su major (Marko) Petrović i drugi policijski službenici, koji su pisali te prekršajne prijave, prekoračili svoja ovlašćenja“, dodaje Milošević.

„Sada se skida ovaj najveći bilbord na svetu sa likom predsednika Aleksandra Vučića, pa se ja pitam sledeće: Da ja sad vratim ovu sliku kada je oni skinu, da li bi i za to bio prekršajno ili krivično gonjen“, kaže Nonić.

Policija nije odgovorila na ponovljeno pitanje N1 – kako se utvrđivao identitet učesnika protesta koji nisu legitimisani. Nema odgovora ni na molbu da major, koga mnogi u Nišu spominju ili načelnik Policijske uprave, govore na tu temu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare