Postupak zbog navoda da osoba sa invaliditetom nije mogla na utakmicu u dvorani „Čair“

Vesti 21. feb 202416:59 4 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada gradske uprave Niša, posle navoda da osobi sa invaliditetom proteklog vikenda nije omogućeno da prisustvuje košarkarškoj utakmici u niškoj dvorani "Čair".

Ombudsman je u pisanoj izjavi naveo da su osobe sa invaliditetom „jedna od najranjivijih društvenih grupa“ i da bi bilo „nehumano, nedopustivo i nezakonito da postupanje zvaničnih službi bude u suprotnosti sa principima ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava, umesto da se učini dodatni napor kako bi se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključile u život lokalne zajednice“.

„Da apsurd bude veći, upitno je prisustvo na sportskoj manifestaciji, a sport je tu da nas povezuje, a ne da nas deli“, naveo je zaštitnik građana a preneo njegov kabinet.

Pašalić je dodao da zakoni i međunarodne konvencije obavezuju na poštovanje prava osoba sa invaliditetom, ali da je potrebno i da društvo u celini pokaže više senzibiliteta za tu, kao i ostale osetljive društvene grupe.

„Osobe sa invaliditetom na dnevnom nivou suočavaju se sa nizom problema, jer mnogi od njih nemaju podršku personalnog asistenta, otežan im je pristup javnim uslugama, čak i objektima u kojima žive, izazov je i samo obrazovanje, kao i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, uključujući i mogućnost zaposlenja“, naveo je ombudsman.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare