Potezi Kosova promenili sve, Lajčak kaže – rešenja tražiti isključivo u dijalogu

Vesti 30. jun 202219:19 komentara

Posle reciprocitetnih mera prištinskih vlasti i odluke o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama i zamene ličnih karti, privremenim potvrdama, propao je pokušaj Brisela da Beograd i Prištinu vrati za pregovarački sto. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručuje da se kriza ne sme dozvoliti i da rešenja treba tražiti isključivo u dijalogu.

Došao sa namerom da dve strane približi na putu normalizacije odnosa, ali registarske tablice promenile su taj pravac, pa se briselski izaslanik „izgubio u oluji“.

Povezane vesti

„Imamo sad novu situaciju, koja je nastala juče, koja je promenila i moje planove i teme mojih razgovora. Sad treba da rešavamo ovu situaciju i ne smemo da dozvolimo da dođe do krize i naravno, potrebno je da tražimo rešenja u dijalogu, a ne preko konfrontacija“, kazao je Lajčak novinarima u Beogradu.

Lajčak objašnjava da je sa srpskim predsednikom vodio ozbiljan razgovor, ali nije želeo da komentariše ono što se čulo pre večere na balkonu zgrade Predsedništva. Vučić je posle odluke Vlade Kosova da preregistruje vozila sa srpskim tablicama, održao, kako je objasnio, najoštriju konferenciju za medije sa osmehom na licu.

„I oni su nama dali rok za ove tablice do 31. septembra, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. Godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i predstavnika kosovskih Albanaca. Pri tome, Amerikanci su najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge“, izjavio je Vučić.

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da je ovo „vrlo čudna izjava“.

„U kojoj ti kažeš da su sad Amerikanci koji su najveći patron nezavisnosti Kosova, mi vidimo da su Amerikanci vrlo nezadovoljni Kurtijem i hoće da ga ruše. To je jedna agenda u kojoj treba da se pomogne u tom rušenju Kurtija, koji stvarno pravi neverovatne poteze“, navodi Lalić.

„Da dopustimo nove ‘Oluje’, novi ‘Bljesak’, taj film nećete gledati i jasno je da nema ni dijaloga ni razgovara ni bilo čega“, kazao je Vučić.

Zamenica glavnog urednika NIN Vesna Mališić, komentarišući izjavu Vučića ocenjuje da „prvo imate to da je sve strašno dramatično, kreće maltene rat, oluja, gotovi smo, i onda se završi sa tim da nam ništa drugo ne preostaje nego diplomatija, da razgovaramo, mirnim putem ćemo sve rešiti“.

„Da napadamo nikog nećemo, ali ih molimo da ne napadaju naš narod, da ne bude neko je pretio, oni prete, mi molim“, izjavio je takođe Vučić.

„A onda završi sa tim da nam ništa drugo ne preostaje nego diplomatija, da razgovaramo, mirnim putem ćemo sve rešiti“, komentarisala je Mališić.

Povratak na taj put u ovoj misiji Lajčaka se nije dogodio. Kad je sledeći pokušaj?