Potpisan sporazum o priznavanju penzija i staža sa Australijom

Vesti 20. jan 202315:31
Izvor: Shutterstock

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković nakon potpisivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti sa ambasadorom Australije u Srbiji Danijelom Emerijem, poručio da sporazumom o socijalnoj sigurnosti državljana Srbije u Australiji, omogućiti da lakše ostvare prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji Srbije.

Pročitajte još:

Napominjući da u Australiji živi i radi između 150.000 i 200.000 srpskih državljana, što je bio osnov za zaključenje Sporazuma između dve zemlje, ministar Selaković je istakao da će ostvarivanje prava iz socijalnog osiguranja državljanima Srbije sada biti mnogo lakše, jer se Sporazumom reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, izbegavanje dvostrukog osiguranja za privremeno upućena lica, kao i potpuniju zaštitu osiguranika i korisnika prava.

„U skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta, vrši se bez umanjenja visine davanja,“ naglasio je ministar Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je objasnio da to znači da ukoliko se srpski državljanin, koji je stekao pravo na penziju u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, bez umanjenja visine davanja.

Ministar Selaković je istakao da je jedan od najznačajnijih principa ovog Sporazuma, princip sabiranja staža osiguranja.

„Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici”, ukazao je ministar i dodao da će se u tom slučaju visina penzija određivati srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Ambasador Australije Danijel Emeri zahvalio je srpskom timu na angažovanju, teškom radu i upornosti, jer je nakon skoro 10 godina pregovaranja, potpisan Sporazum koji je značajan za građane obe zemlje.

„Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije, koji su radili u jednoj od zemalja, da steknu prava na davanja iz oblasti socijalne sigurnosti, bez obzira gde žive, što će im omogućiti da se kreću u obe zemlje, bez bojazni da će im pravo na penziju biti uskraćeno“, izjavio je ambasador Emeri.

Komentari

Vaš komentar