Potpisan Sporazum o unapređenju izbornih uslova

Vesti 29. okt 202112:39 > 14:04160 komentara
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

U Skupštini Srbije, kao rezultat Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, potpisan je Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora.

Sporazum koji su potpisali predstavnici vlasti, odnosno Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije Aleksandar Martinović i Đorđe Milićević, sa predstavnicima Dosta je bilo, Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Srpske radikalne stranke, Zdrave Srbije i Zavetnika, možete pročitati na sledećem linku:

Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora

Predsednik Skupštine Ivica Dačić saopštio je nakon potpisivanja da su postignuti značajni pomaci u smislu poboljšanja izbornih uslova, a kako bi se otklonila mogućnost da to bude alibi za bacanje ljage na Srbiju i optužbe na njen račun.

Sporazumom nisu svi u potpunosti zadovoljni, kaže Dačić, ali dodaje da on predstavlja značajan pomak.

Kaže da su predlozi realistični, ostvarivi i održivi.

Ključne tačke tiču se izbornog procesa, prijava lista, kontrole biračkog spiska, kontrole u danu glasanja, finansiranja kampanje, ali i pitanja medija.

Potpisnici sporazuma iz redova opozicije ističu da niko nije u potpunosti zadovoljan, ali je po njihovim rečima usvojeno dovoljno za prvi korak ka demokratskim izborima.

Iz Srpske napredne stranke poručuju da opozicija ima bolje uslove nego što su oni ikad imali dok su bili opozicija.

„Dok sam bio u opoziciji mogao sam samo da sanjam o izbornim uslovima za opoziciju kakvi su danas predviđeni ovim sporazumom“, rekao je Martinović.

Šta je predviđeno sporazumom

Dokumentom je predviđeno da redovni predsednički i beogradski kao i vanredni parlamentarni izbori budu održani 3. aprila, pri čemu će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 2. marta, a parlamentarni i beogradski izbori 15. februara.

Dogovoreno je da građanima Srbije na Kosovu i Metohiju bude omogućeno da ostvare „Ustavom zagarantovano“ izborno pravo u saradnji sa Misijom OEBS, kao i da najmanje jedan član svakog biračkog odbora na Kosovu i Metohiji bude izabran na predlog opozicione izborne liste.

Sporazum predviđa i da šest od 23 člana stalnog sastava Republičke izborne komisije (RIK) izabere parlament na predlog opozicije, pri čemu će tri člana predložiti one stranke koje su učestvovale u dijalogu bez stranog posredovanja a preostalu trojicu stranke koje su učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta (EP).

U cilju sprečavanja nepravilnosti u radu biračkih odbora predviđeno je da u zakonu o izboru narodnih poslanika i u aktima RIK-a treba „posebno naglasiti da je zabranjeno da se na biračkom mestu koriste paralelni spiskovi i mobilni telefoni“, kao i da na biračkom mestu mogu boraviti samo članovi biračkog odbora, akreditovani domaći i strani posmatrači i građani koji su došli da glasaju.

Cenzus će i na predstojećim izborima biti tri odsto, a dogovoreno je i da izmenama zakona o sprečavanju korupcije treba predvideti da 10 dana pre dana glasanja „mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, odnosno obeležava početak gradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike“.

U oblasti medija, dogovoreno je osnivanje Privremenog nadzornog tela kao ad hok tela Vlade Srbije čije će nadležnosti, između ostalog biti praćenje medija i sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću.

To telo će imati 12 članova od kojih će šest predložiti REM a preostale predsednik parlamenta posle konsultacija sa opozicionim strankama pri čemu će po tri člana predložiti stranke koje su odbile strano posredovanje, odnosno one koje su učestvovale u dijalogu pod pokroviteljstvom EP.

Dogovoreno je i da naknada za rad u biračkom odboru bude povećana sa 1.500 na 2.000 dinara.

Primenu sporazuma pratiće Kontrolno telo međustranačkog dijaloga u čijem će sastavu, pored potpisnika dokumenta, biti i predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, RIK-a kao i tri predstavnika „drugih opozicionih stranaka koje za to pokažu interes“.

Komentari

Vaš komentar