Potpisivanje inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Kralja Milana

Vesti 10. mar 202213:42 > 14:41 6 komentara

Inicijativa Kreni-Promeni sakuplja potpise za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma. Potpisi se prikupljaju u šatoru preko puta Predsedništva, a Savo Manojlović kaže da je odziv građana veliki. Pohvalio je overiteljku iz Starog Grada, ali i ukazao na neke probleme koje su imali u nekim gradovima. Na lokaciji u Kralja Milana prikupljaće potpise naredne dve nedelje od 10 do 20h i u još oko 40 gradova i opština, a Manojlović je pozvao građane da lokacije prate na sajtu Kreni-Promeni.

Prema rečima Manojlovića, odziv je ogroman.

Povezane vesti

„Nisam siguran da će ovi građani mahati nekome, ali sigurno je da predsednik neće morati da maše praznoj ulici. Pohvalio bih overiteljku iz Starog Grada, koja vrlo profesionalno radi svoj posao. Treba nam još overivača, ljudi čekaju, pored Starog Grada, pohvalio bih i Loznicu. V.d. načelnika gradske uprave za opšte poslove u  Novom Sadu Branimir Radovanović je skandalozno povukao overivače, smaoinicijativno. Imali smo pre toga zvaničan mejl gde su službenici rekli kako će nam izaći u susret, on je preko telefona pretio da će kazniti bilo koga ko je dozvolio da overivači izađu. Proverićemo njegov v.d. status, on je zakonski ograničen, možda je on jadnik ucenjen, pomoći ćemo i njemu ako treba. Očigledno kažnjavaju ljude koji rade svoj posao, a smatra da verovatno partijski poslušnici treba da budu nagrađivani“, kaže Manojlović.

Pozvao je građane, za kog god da glasaju, da „izađu i daju potpis, jer je ovo njihova država i imaju pravo da biraju kakav će biti zakon“.

„Koristimo Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi za koji smo se borili. Ovakav odziv, mi bismo sakupili 150.000 potpisa za 24 dana ako bi overivači pošteno radili svoj posao, bez sendviča. Tražimo zabranu iskopavanja litijuma i bora, podsećamo da je to apelom podržalo 60 profesora i akademika, kao i na nedavno održan skup SANU“, kaže.

Zakonski rok da potpise prikupe je 90 dana.

„Verifikovana je inicijativa 15. februara, uz ovakav odziv neće biti problem ukoliko overivači budu radili makar malo svoj posao kako valja. Pozivamo sve građane, ovo je inicijativa građana, bez obzira na verska, politička i vakcinalna opredeljenja. Pozivamo ih da prate lokacije na sajtu Kreni-Promeni“, kaže on.

Kako je rekao, u gradskoj upravi Čačak još ne znaju da su po zakonu dužni da vrše overu potpisa.

Kaže da su obećali da će ovu temu držati u izbornoj kampanji ako ne budu usvojili ovo samostalno.

„A mi držimo reč, pa je ovo način da pokažemo svima da će ova tema stajati i da se oni iz ove teme neće izvući. Ako je ova tema za njih živo blato, oni mogu da se izvuku samo ako živo blato Rio Tinto, iskopavanje bora i litijuma sklone iz Srbije“, kaže on.

Celu izjavu Sava Manojlovića pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare