„Potpuni gubitak kompasa“: Šta znače dramatične poruke koje Vučić šalje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je do sada najdramatičniju izjavu o situaciji u društvu. Sam je pomenuo svoju porodicu kao i borbu grobova. Sagovornici N1 objašnjavaju da je predsednik Srbije odavno ušao u ulogu žrtve, ali da do sada nije u to uvlačio i svoju decu.

Već dva dana predsednik Srbije šalje dramatične poruke građanima. Pre podne o dogovoru i razgovoru, popodne o svojoj porodici i grobovima. Najnovija na tu temu stigla je sinoć u javnost preko Informera, posle sastanka koji je Vučić hitno sazvao, uz prisustvo predsednika naprednjaka i najužeg rukovodstva stranke u kojoj je samo član.

„Ako mene ubiju iza mene ostaje moj brat Andrej, ako ubiju moga brata, ostaje moj sin Danilo, ako ubiju mog sina ostaje ćerka Milica, ako i nju ubiju ostaje moj sin Vukan i grobovi naši boriće se protiv ustaša poručio je Vučić bliskim saradnicima“.

„To ukazuje na potpuni gubitak kompasa, Vučić je još kao mlad i kao radikal pokazivao sklonost da bude Kalimero i da bude žrtva i strašno mu se dopada ta uloga žrtve“, smatra psihoanalitičarka Sanda Rašković Ivić.

Takvu izjavu, objašnjavaju oni koji se bave marketingom, Srbija nije do sad čula, ali je nije ni prihvatila pa je ubrzo i korigovana.

„Kompletno promašena tema, promašen način komunikacije i kompletno promašen način obraćanja, uvlačenje sopstvene dece u ovakve političke stvari, kako za njega lično tako i za čitavu društvenu zajednicu“, rekao je marketinški stručnjak Igor Avžner.

„Što se tiče ove poslednje izjave ja sam je nazvala u šali dinastičkom izjavom, jer tu je predsednik Vučić malo pomešao lončiće, jer zaista mi smo republika koja bira parlament, bira predsednika na direktnim izborima i njegovo vršenje vlasti kao predsednika nikakve veze nema sa njegovom familijom“, rekla je Rašković ivić.

Dok se javnost još bavi predsednikovim izjavama od sinoć, Vučić je ponovo na terasi Predsedništva. Ovog puta u društvu premijerke i ministra finansija sa novom, naizgled pomirljivom, porukom.

„Prošlo je tačno 10 dana od kako sam pozvao one koje protestuju na ulicama i koji su iznosili određene zahteve da dođu da razgovaramo. Nisu se javili, nisu se javili da razgovaraju, žao mi je zbog toga i mislim da je to velika greska“, poručio je Vučić.

Građani su kod predsednika bili u subotu popodne, ali ih tada niko nije ugostio. Od tada premijerka i predsednikovi savetnici po televizijama sa nacionalnim frekvencijama predstavljaju proteste protiv nasilja kao nasilne i kao nešto na šta ne treba obraćati pažnju, a premijerka ima najnovija saznanja.

„Vi imate na tom protestu ljude i koji rade za Vladu i to nisu državni službenici, činovnici koji su tu pa kao prolaze vlade a oni nastavljaju i rade, ne, nego su funkcioneri i to nisu samo na protestu nego su redari na tom protestu“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

„Gledao sam juče merio je N1 sa nekim stručnjakom 55 hiljada, ok, i ti kažeš ima u ovom gradu 55 hiljada koji su protiv vlasti i koji su juče šetali, ok, isto toliko je bilo i onih koji su gledali Slagalicu i to treba prihvatiti, oni ne vole Vučića, ne vole vlast i rade upravo ovo što rade“, rekao je kolumnista Informera Ivan Radovanović.

Dok predsednik na terasi uz trešnje i zero kolu najavljuje da će u sredu saopštiti nešto vrlo važno, iako je juče odredio četvrtak za to, to ne znači da nas u večernjim satima neće sačekati neka nova poruka sa Andrićevog venca.