Potrebno ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju

Vesti 04. okt 202214:32 9 komentara
N1

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije", saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na odredjene interpretacije u tim udžbenicima.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta, koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja“, piše u saoopštenju.

Dodaje se da su ministar i ZUOV dali mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, kao i da su konsultovani i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta. Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u odredjenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o „Rodnom i polnom identitetu“ treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari ocenili su da te lekcije predstavljaju „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare