Potresni prizori u kineskom tržnom centru, dogašavanje će trajati danima

Vesti 13. avg 202108:42 > 12:20171 komentara

Potresni prizori od jutros u kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu u kojem je sinoć izbio veliki požar. Objekat od 4.000 metara kvadratnih potpuno je uništen, a vlasnici lokala i članovi njihovih porodica na svoju ruku ulaze u objekat i pokušavaju sami da ugase požar, kao i da spasu ono malo stvari koje su ostale neoštećene. Dima ima i dalje u i izvan objekta. Strahuje se od eksplozija jer u centru ima plinskih boca. Nad objektom se dim i dalje nadvija stotinak metara uvis, javlja reporterka N1.

Tokom noćašnje borbe sa vatrom koja je trajala deset sati jedan vatrogasac lakše je povređen, ali na sreću od vlasnika radnji, njihovih porodica i radnika niko nije stradao niti je povređen.

Povezano

Na licu mesta oseća se i dalje jaka koncentracija dima u vazduhu, a tu je i desetak vozila sa vatrogascima koji i dalje saniraju požar.

Vatrogasci su zvanično za N1 rekli da će se vatra gasiti barem još nekoliko dana – najmanje još naredna dva dana, a da će danas ceo dan sigurno trajati akcija.

Vlasnici lokala i njihove porodice su potreseni, noć su proveli u parkiću i nisu imali gde da prespavaju. Oni sve vreme na svoju ruku ulaze u objekat koji izgoreo i vade šta mogu da spasu.

Oni su čak i tokom noći pomagali vatrogascima. Požar i dalje tinja unutar samog objekta.

Unutar TC u prizemlju voda je do članaka, sve je uništeno, dim još uvek tinja i još uvek se požar gasi.

U samom centru ima oko 340 lokala.

Vlasnici kažu da su metalne kontrukcije nakrivljene i da ih je požar veoma oštetio.

Repoterka N1 navodi da je u prizemlju stravičan prizor.

Stakla su popucala, limene kontrukcije su pale i veoma rizično je ulaziti jer svakog trenutka može da padne na glavu daska ili letva.

Okupljeni vlasnici lokala i porodice i dalje nemo gledaju i nalaze se ispred objekta.

Fotografije sa lica mesta:

Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1
Požar blok 70 Požar blok 70
Izvor: N1

Objekat potpuno razoren, strah od novih eksplozija

Prema još nezvaničnim informacijama, požar je izbio juče u 20 sati u prizemlju, u restoranu, a potom se proširio. Oko 22 časa delovalo je kao da je vatra lokalizovana, ali nešto iza 22 sata buknuo je ponovo. Dodatno je otežavalo situaciju to što je unutar objekta lako zapaljiva roba, kao i to što je deo konstrukcije zgrade od drveta.

Vatrogasci su oko ponoći pokušali da uđu sa kiseonikom unutar objekta da bi sanirali epicentar požara, ali nisu uspeli u prvi mah, potom su pokušali i da iseku preko krova metalnu konstrukciju da bi tim putem okončali požar, ali nisu uspeli.

Tek oko dva isata za ponoći u većem delu objekta lokalizovan je požar, ali vatra i dalje tinja, javlja naša reporterka.

I vatrogasci i vlasnici lokala i dalje strahuju da može doći do eksplozije jer unutar objekta postoji i dosta plinskih boca. Pored toga, objekat je imao i ranije dosta problema sa instalacijama, pa se ne isključuje mogućnost da je i to uzrok požara.

Ekipa N1 jutros je obišla ceo objekat i svedoči da je on u najvećem delu potpuno uništen, zapravo razoren i da je u požaru tek po koji lokal ostao neoštećen.

Ispred tržnog centra nalaze se stvari koji su vlasnici lokala uspeli da iznesu.

MUP: Požar lokalizovan u 4.30

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, jutros u 4.30 časova lokalizovali su požar koji je sinoć zahvatio oko 4.000 kvadrata tržnog centra u Novom Beogradu, saopštio je MUP Srbije.

U gašenju je učestvovalo 127 vatrogasaca-spasilaca sa više od 50 vozila.

Trenutno je na terenu 32 vatrogasaca-spasilaca sa osam vozila, koji intenzivno rade na dogašivanju požara, navodi se u  saopštenju.

Građani u strahu, neki očekivali intenzivniju akciju vatroagasaca

Nataša Radulović, stanarka Bloka 70, koja živi u neposrednoj blizini kineskog tržnog centraza N1 kaže da vatrogasci kada je izbio požar nisu žurili.

Ona kaže da je prvo čula sirene da su blizu Bloka 70, da je pogledala i videla dim na krovu Tržnog centra. Posle par minuta, dodaje, pojavili su se vatrogasci i „u tom pojavljivanju nije bilo velike žurbe niti su u ulazili u centar.

Kaže i da su bila dvoja kola, od kojih su se jedna primakla blizu. „Sam odnos nije bio užurban, kretali su se normalnim hodom“, rekla je i dodala da je oko 21 počelo s jednim crevom da se gasi.

Radulović kaže da je onda zvala vatrogasnu službu da traži pojačanje jer „sa jednim crevom samo kontejner možete da ugasite“. „Oni su me elekgantno otkačili i spustili mi slušalicu“, dodaje,

Kaže i da tek oko 21.30 dolazi do gašenja struje, a oko 22, 22.30 sati počinju da izbacuju creva. Do tada već plamen „guta polovinu krova“.

„Tek oko ponoći počinje da dolazi vodeni top i ozbijne vatrogasne ekipe i tad gori ceo krov. Po meni su pratili požar a nisu ga sprečavali“, kaže.

Sa druge strane, šef smene vatrogasaca Dragan Konjević za N1 je izjavio da je akcija bila pravovremena. On je ispričao i kako je teklo gašenje od trenutka primanja poziva.

Komentari

Vaš komentar