Potvrđena presuda Todosijeviću – dve godine zatvora zbog izjava o Račku

Vesti 24. avg 202117:59 > 20:59 komentara
Shutterstock

Kosovski apelacioni sud odbio je danas kao neosnovanu žalbu člana Srpske liste i predsednik privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, čime je potvrdio presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, piše „KoSSev“.

Sudsko veće Specijalnog odeljenja Apelacionog suda utvrdio je danas da je prvostepeni sud ispravno postupio kada je proglasio optuženog krivim za ovo krivično delo, te ujedno da ovakvom presudom nije povredio zakon.

Povezane vesti:

Podsetimo, Todosijević je prvostepeno osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Kako je tada potvrdio za „KoSSev“ advokat Ivana Todosijevića, Nebojša Vlajić, odbrana je uputila žalbu Apelacionom sudu.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je tada u kratkom razgovoru za „KoSSev“ Nebojša Vlajić.

Vlajić je tada ujedno osuđujuću presudu definisao kao recikliranje davno zaboravljenog krivičnog dela „verbalni delikt iz člana 133 Krivičnog Zakona SFRJ“.

Vlajić, međutim danas, nije hteo da komentariše tekst odluke objavljen na sajtu, usled toga što ovakva odluka njemu, kao braniocu, još uvek nije dostavljena.

Vlajić je ujedno kazao da će, ukoliko je odluka doneta, morati da prođe više dana dok se ona prevede na srpski i dostavi odbrani.

Petković: Prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu

Direktor Vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdu zatvorske kazne Todosijeviću ocenjuje kao „neutemeljenu“ i da je njome „opasno narušena bezbednosna situacija na Kosovu“.

„Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji“, naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, povodom te presude biće održane „hitne“ konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Srbije, kao i da će država „nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu“.

„Ovom odlukom suspendovano je pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i uveden verbalni delikt na prostoru KiM. Na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine“, naveo je Petković.

Srpska lista: Priština najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje

Politički motivisanom presudom članu Ivanu Todosijeviću Priština je najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija, pre svega u oblasti pravosuđa, onog istog koji nikada nije osudio one koji su napadali Srbe, saopštila je Srpska lista.

„Tom presudom, koje je donelo protivzakonito u kome su bili isključivo sudije Albanci, prekršen je i sporazum o pravosuđu koji je garantovao Srbima da će u većima biti dvojica Srba i jedan Albanac, čime je još jednom udaren šamar Evropskoj uniji koja je bila garant sprovođenja Brilskih sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da Priština kontinuirano krši Briselski sporazum na štetu Srba, Srpska lista ukazuje da će, u konsultaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji.

„Danas je crni dan pravde i prava na Kosovu i Metohiji. To je dan kada je protiv srpskog naroda uveden verbalni delikt. Na srpske mozgove i ruke su postavljeni su lanci i bukagije pred očima međunarodne zajednice kojoj su usta puna ljudskih prava, kako bi nam se zabranilo da slobodno mislimo i govorimo“, stoji u saopštenju Srpske liste.