Potvrđeno da je broj žrtava kovida umanjivan, ministar kaže – biće još analiza

Vesti 14. okt 202119:06 37 komentara

I zvanična potvrda da zvanični podaci o broju umrlih od koronavirusa u Srbiji nisu tačni. Kako im i dalje verovati, pitanje je koje se nameće posle analize BIRN-a koja je pokazala da je broj umrlih prošle godine bio tri puta veći u odnosu na ono što je objavljeno na sajtu kovid19.rs. To su zaključili upoređivanjem sa brojem koji saopštila Komisija za utvrđivanje smrtnih ishoda.

Povezane vesti:

Kada su prvi put novinari BIRN-a dokazali da nas zvanično glasilo, sajt kovid19.rs, laže i da je broj umrlih od korone od marta do juna prošle godine bio skoro duplo veći, predsednica Vlade dala je, sada već antologijsko, objašnjenje:

„Recimo, ja imam simptome, odem u kovid ambulantu i tamo dobijem pozitivan nalaz i tamo me upišu u bazu podataka. Krenem na Infektivnu kliniku i udari me autobus. U toj bazi podataka ja sam preminula. Mislite da treba da se brojim kao preminula od kovida-19? Takvih je XY slučajeva“.

Tri meseca kasnije i lekar iz Kriznog štaba, Predrag Kon, uočava da nešto nije u redu sa podacima. Analizirao je one za Beograd i shvatio da je preminulih za tri meseca bilo više od zvaničnog broja. I to tri puta. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovorno je tada tvrdio:

„Ta informacija vaša, da je umrlo tri puta više ljudi nije tačna. I stojim iza toga, nije utemeljena ni na jednom dokazu“.

Ali, kada je saopšti Komisija koju je njegovo Ministarstvo formiralo, informacija naprasno postaje tačna. I tako je Komisija izbrojala preko deset hiljada smrtnih slučajeva.

„To znači da su naši lekari tokom krize popunili deset hiljada potvrda o smrti u kojima su kovid navodili kao uzrok. To je podatak koji postoji u našem zdravstvenom sistemu cele prošle godine“, kaže novinarka BIRN-a Natalija Jovanović.

Ali to nije sprečilo Vladin informacioni sistem da nam svih godinu dana saopštava tri puta manji broj umrlih.

Alarm za uzbunu upalio se kada su ti podaci počeli da se slivaju u bazu Zavoda za statistiku. Tada je, saznaje BIRN, Komisija i formirana a njeni nalazi, baš slučajno, saopšteni dan pre nego što Zavod svake godine objavljuje podatke o umrlima.

„Ovaj trenutak i period smo izabrali iz razloga što nam je situacija sa koronavirusom dozvolila to da naši zdravstveni kapaciteti nisu preopterećeni i da smo mogli da angažujemo ljude da urade ono što smo im dali kao zadatak“, govorio je ministar Lončar.

Ali nisu, kaže novinarka BIRN-a. Nisu zapravo revidirali podatke, niti pokušali da otkriju da li je neki slučaj pogrešno zaveden. Za razliku od Lončara iz prošle godine, Lončar kojem smo danas tražili objašnjenje novinare više ne demantuje, već predlaže:

„Samo budite strpljivi. Ovo je jedna analiza urađena, uradiće se minimum još pet analiza“.

Broj će, kaže, možda biti i veći. A zašto nam je cele prošle godine saopštavan onaj koji je umanjivan, ne objašnjava.

„Moj utisak jeste da je to deo jedne svakodnevnice u kojoj mi živimo, gde se razni rezultati rada javne vlasti plasiraju u mnogo boljem svetlu nego što to zapravo jeste“, kaže novinarka BIRN-a.

Nema veze što je to nekoga, možda, koštalo života.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare