Poverenica: Dvogodišnja pandemija i rat u Ukrajini veoma izmenili tržište rada

Vesti 30. apr 202215:02 1 komentar
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da su dvogodišnja pandemija koronavirusa i novonastala kriza usled rata u Ukrajini drastično izmenili tržište rada, dovele u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozili mnoga radna mesta u celom svetu.

Povezane vesti

Kako se navodi u saopštenju njene kancelarije, Janković je po završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu istakla da bez obzira na sve teškoće, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana.

Prema njenim rečima, četvrtina pritužbi prošle godine se odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, navodeći da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost građana da prijavljuju diskriminaciju, kao i još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada.

Kada je u pitanju unapređenje položaja žena u ruralnim područjima, Janković je naglasila da je sticanje novih znanja i veština najznačajnije za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Poverenica je istakla da će obuka za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, kao i edukacija žena iz ruralnih područja na polju ekologije i održivog razvoja stvoriti za njih novu razvojnu šansu i otvoriti prostor održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare