Poverenica naložila odboru SNS u Vranju da se izvini uredniku „Info Vranjske“

Vesti 06. maj 202110:36 3 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naložila je Gradskom odboru Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju da uputi pisano izvinjenje glavnom i odgovornom uredniku portala Info Vranjske Saši Stojkoviću zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih na njegov račun.

Kako je rečeno Beti, u mišljenju sa preporukom poverenica je ocenila da je tim uvredama prekršen Zakon o zabrani diskriminacije a takođe se preporučuje vranjskom odboru SNS da ubuduće vodi računa da ne krši zakonske odredbe o zabrani diskriminacije.

U pritužbi Poverniku je navedeno da je Gradski odbor SNS, u u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici, izložio ruglu zdravstveno stanje urednika portala Info vranjske, kao i njegov fizički izgled.

Tako su u saopštenju izrečene uvrede poput „gnjido jedna ljudska, nepismena, zla, ružna, nepokretna“, „baviš se svinjogojstvom“, „nepokretni lenjivac“, „svinjogojstveno novinarstvo“, „piši, sedi, smrdi, jedi“.

Poverenica je ukazala da je upućivanje takvih izraza i rečenica u suprotnosti sa antidiskriminacionim propisima jer su uvredljive i ponižavajuće i predstavljaju povredu dostojanstva Saše Stojkovića na osnovu ličnih svojstava, fizičkog izgleda i zdravstvenog stanja.

Na taj način se stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, navela je Poverenica.

Ukoliko SNS u Vranju ne postupi po toj preporuci, u roku od 30 dana biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, a za slučaj da se ovo rešenje ne sprovede, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti može o tome obavestiti javnost preko sredstava javnog informisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare