Janković: Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu

Vesti 02. avg 202211:06 > 11:412 komentara
Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema jer su koreni diskriminacije duboki. Ističe da je teško problem rešiti samo zakonima i da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje.

Pročitajte još

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena. Republički zavod za statistiku objavio je statistiku da svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, o kojem treba da se razgovara i u parlamentu.

„Koreni diskriminacije su duboki, rodne uloge i pogled na ženu kao na vlasništvo je toliko duboko ukorenjen da ne može tek tako da se reši i rodno zasnovano nasilje je najkompleksniji problem“, smatra Jankovićeva.

Ističe da je teško taj problem rešiti samo zakonima i kaže da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje.

„Ima prostora za unapređenje, ali ne treba sada da donosimo novi zakon. Treba da delujemo na uzroke jer živimo u društvu u kojem nasilje postaje nešto što je normalno“, naglašava Jankovićeva za RTS.

„Najbitnija je izmena kulturnog obrasca i svesti“

Brankica Janković kaže da se žene jesu ohrabrile i da se nasilje danas u mnogo većoj meri prijavljuje.

„O nasilju se dugo nije govorilo, to je bila unutrašnja, porodična stvar. Zakonodavni okvir jeste unapeđen i zabrana prilaska je samo jedna od mera zaštite“, navodi Jankovićeva.

Kaže da treba raditi na unapređenju metodologije za procenu rizika i ističe da neće svaki femicid biti sprečen, ali da je najbitnije da se nijedan ne desi zbog propusta državnih organa.

„Najbitnija je izmena kulturnog obrasca i svesti. Mi i dalje živimo u patrijarhalnom, često mizoginom i seksističkom društvu. Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu, vrlo retko ćete je videti, uglavnom samo političarku ili ako postigne neki veliki uspeh kao Konstrakta“, ističe Brankica Janković.

 

Komentari

Vaš komentar