Poverenica: Od reakcije javnosti zavisi da li će i druge žene prijaviti nasilje

Vesti 23. jan 202110:545 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja i seksualnog uznemiravanja, "stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti", kao i da će od reakcije javnosti zavisiti da li će i druge žene rešiti da progovore.

Ona je gostujući na RTS-u ocenila da je zadatak čitavog društva da stvori atmosferu u kojoj se „žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da ga prijavi“.

Povezane vesti

„Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada već prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su već počele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseći nedopustive detalje iz njihovih iskaza“, dodala je Janković.

Prema njenim rečima, u javnost se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i raspravlja o detaljima, dodajući da je tu „i karikatura na koju sam juče upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu nečija lična trauma sa humorom“.

„Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike“, rekla je Janković.

Komentari

Vaš komentar