Poverenica: Šapić pokazao nerazumevanje prepreka sa kojima se Romi suočavaju

Vesti 12. mar 202312:16 26 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da Romi moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive kao civilizovan svet.

Poverenica je istakla da izjava povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalni naseljima u Beogradu „otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju“.

„Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini“, rekla je Janković.

Ona je dodala da ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.

Poverenica je ocenila da je nesporno da je pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja izuzetno kompleksno.

„Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera“, rekla je poverenica.

Gradonačelnik Šapić izjavio je da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja njihova integacija u društvo kako bi živeli jedan normalan život, ali da je „to nemoguće ukoliko oni sami to ne žele“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare