Poverenica: U MUP najveći porast broja žena na upravljačkim pozicijama

Vesti 07. dec 202216:144 komentara
Izvor: UNDP

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od institucija u bezbednosnom sektoru ostvarilo najveći porast broja žena na upravljačkim pozicijama, odnosno 18 odsto.

Janković je na današnjem predstavljanju Izveštaja o monitoringu primene drugog Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN, koja predviđa uključenost žena u bezbednosni sektor u Beogradu, navela da je značajnija uravnoteženost zastupljenosti žena evidentirana u Ministarstvu spoljnih poslova (49 odsto) i Upravi carine (42 odsto).

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, ona je istakla da je u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zabeležen stagnantan rast na svim nivoima, ali da ohrabruje što postoji povećano interesovanje devojaka za upis u obrazovne institucije Ministarstva odbrane.

Poverenica je ukazala na sporiju dinamiku implementacije drugog NAP-a u odnosu na prvi, kao i da lokalne samouprave nisu bile spremne za preuzimanje odgovornosti koja im je poverena u njegovom sprovođenju.

Janković je istakla i da žene treba više da budu uključene u proces kreiranja i sprovođenja politika u sektoru bezbednosti.

Komentari

Vaš komentar