Poverenica: U spotu Puteva Srbije o bezbednosti saobraćaja vređaju se žene

Vesti 03. avg 202220:0729 komentara
gužva, autoput, protest, fijat
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se u spotu Puteva Srbije u vezi bezbednosti saobraćaja promovišu ideje kojima se vređa dostojanstvo žena.

Ona je u saopštenju upozorila da reklama koja pre svega treba da ima za cilj povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, „ne sme da zagovara ili podržava predrasude i druge društvene obrasce ponašanja zasnovane na stereotipima, poput onih prikazanih u reklamnom spotu“.

Navela je da se „u spotu muškarci predstavljaju kao racionalni, smireni i odgovorni, dok su žene bahate, nervozne, neodgovorne i sklone kršenju saobraćajnih propisa“.

„Održavanju ideje o podređenosti, odnosno nadređenosti jednog pola doprinosi sveprisutnost ovakvih i sličnih medijskih sadržaja koji daju privid „normalnosti“ ovim podelama i promovišu zastarele ideje i stavove kojima se vređa dostojanstvo žena“, navela je ona.

Podsetila je da je 2019. marketinškim agencijama uputila preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti da vode računa da se ne zagovaraju ili podržavaju predrasude i drugi društveni obrasci ponašanja „koji su zasnovani na stereotipima, a naročito da se tim sadržajima ne vređa dostojanstvo žena“.

Navela je da je „očigledno da je neophodno nastaviti kontinuiranu borbu protiv rodnih stereotipa i diskriminacije“ koja je, kako je ukazala, i dalje prepreka ka izgradnji društva pune ravnopravnosti muškaraca i žena“

;Putevi Srbije su objavili spot „Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život!“.

Komentari

Vaš komentar