Poverenica: Žene i deca sa invaliditetom u posebno teškom položaju

Vesti 03. dec 202212:244 komentara
brankica janković n1
N1

Diskriminacija, svakodnevni problemi u gotovo svim životnim oblastima i visok rizik od siromaštva otežavaju složen položaj osoba sa invaliditetom, što potvrđuje i broj pritužbi zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta koji je godinama u samom vrhu, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u pisanoj izjavi ukazala da i pored vidnih pomaka neka od važnih pitanja nisu u dovoljnoj meri rešena, a odnose se pre svega na adekvatan pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i različitim vidovima podrške, ali i na deinstitucionalizaciju i ukidanje prakse potpunog lišenja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom.

POVEZANE VESTI:

Poverenica je istakla da se u posebno teškom položaju nalaze žene i deca sa invaliditetom, koji su često izloženi višestrukoj diskriminaciji i naglasila da je svih proteklih godina najveći problem pristupačnost, čime se praktično onemogućava ostvarivanje i svih drugih prava. Nije problem samo fizička pristupačnost, već i druge vrste prepreka koje stoje pred građanima koji imaju oštećenja vida i sluha, upozorila je poverenica.

Janković je navela da je obrazovna struktura osoba sa invaliditetom značajno nepovoljnija nego kod opšte populacije i da je posebno važno unaprediti dostupnost obrazovnog sistema deci sa invaliditetom, kao i kontinuirano unapređivati inkluzivno obrazovanje, pružajući podršku učenicima i studentima u skladu s njihovim potrebama.

Imamo vrlo dobre rezultate nakon primene poslednje u nizu upućenih preporuka mera koja se odnosi na donošenje afirmativnih mera za dodelu studentskih i učeničkih stipendija u jedinicama lokalne samouprave učenicima i studentima sa invaliditetom, rekla je Janković.

Poručila je da je neophodno nastaviti sa kontinuiranim aktivnostima usmerenim na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, u skladu sa Strategijom o pravima osoba sa invaliditetom za period 2021-2030 godina.

Komentari

Vaš komentar