Poverenica: Živimo posledice izopačenog, nakaradnog sistema vrednosti

Vesti 04. maj 202308:57 17 komentara
N1 Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je jutros da nadležnima i stručnjacima treba prepustiti da objasne šta se dogodilo tokom napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ali naglasila da se sistem vrednosti mora menjati iz korena.

„I sama sam ukazivala da taj izopačeni, nakaradni sistem vrednosti, čije posledice živimo i koje smo juče osetili u njegovom najtežem i najbolnijem obliku, nisu neko iznenađenje. Ali te emocije koje su nas juče savladale su nešto potpuno normalno“, rekla je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Navela je da bi taj slučaj trebalo sve da natera da se preispitaju i da se sve u sistemu promeni, od institucija, škola i medija, do kuća i porodica.

„Da u narednim danima sklopimo sve kockice tog mozaika, da ga nekako procesuiramo i da razgovaramo. Da ovo ne traje tri dana, nego da o ovome dugo razgovaramo i da pronađemo način da učinimo sve što je u našoj moći da nam se ne ponovi“, kazala je Janković.

Izrazila je nadu da će se povređeni oporaviti, a da će društvo u Srbiji naći način da se oporavi od te tragedije.

„(Nadam se) da ćemo naći način kako da se oporavimo od ove tragedije, da ćemo naći način kako da naša deca tu traumu prežive. U tom smislu, mislim da je jako dobro što su se uključili timovi psihologa, psihijatara, lekara. Mislim da nam svima treba pomoć“, rekla je poverenica.

Podsećamo, K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda, juče je u školi pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, a šestoro dece i jedna nastavnica su povređeni.

Sve u vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru možete čitati u našem Blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare