Poverenik najavio krivičnu prijavu zbog objavljivanja Vučićeve adrese

Vesti 11. avg 202215:01 19 komentara
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović najavio je da će povodom teksta u dnevniku "Danas" u kom je objavljena adresa stana predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podneti krivične prijave protiv NN lica zbog "neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka".

Pročitajte još:

Poverenik je u saopštenju naveo da u konkretnom slučaju ne može da vrši ovlašćenja koja mu po zakonu pripadaju, pošto se u datom slučaju ne primenjuju one odredbe zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje se tiču načela obrade podataka o ličnosti, prava lica na koja se podaci odnose, obaveza rukovalaca i obradjivača podataka, kao i statusa i ovlašćenja poverenika.

„Međutim, to ne znači da poverenik ne može da štiti podatke o ličnosti koji su povređeni i na opisani način. U tom smislu poverenik će, koristeći svoja ovlašćenja, nadležnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv NN učinioca zbog krivičnog dela iz člana 146. Krivičnog zakonika, Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“, stoji u saopštenju.

Poverenik je podsetio sredstva javnog informisanja da prilikom objavljivanja informacija u medijima „poštuju podatke o ličnosti građana“ i da u svakom pojedinačnom slučaju, pre objavljivanja tih podataka, „izvrše test javnog interesa kako bi utvrdili da li javni interes za objavljivanje konkretnog podatka preteže nad pravom na zaštitu podataka o ličnosti ili ne“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare