Poverenik: Najmanju transparentnost informacija već godinama pokazuje MUP

Vesti 27. sep 202213:40 2 komentara
MUP Srbije
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović rekao je da najmanju transparentnost informacija godinama već pokazuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, a najveću Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je povodom skupa „Informacija je moć – jačanje uloge parlamenta u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti“ izjavio novinarima da je parlament jedan od sedam najviših organa vlasti na čije postupanje ili nepostupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja ne može da se podnese žalba povereniku.

„To je već jedna kočnica, gde je mnogo sporiji postupak kada podnosite tužbu Upravnom sudu“, kazao je Marinović.

Prema njegovim rečima, prilikom neke buduće izmene zakona koji uređuje pristup informacijama od javnog značaja treba razmotriti koliko je opravdano da ne samo parlament, već svih sedam organa vlasti budu izuzeti od žalbe povereniku.

Marinović je naveo da parlament treba da se angažuje da što veći broj informacija o radu bude transparentan, da svi oni koji se interesuju za rad parlamenta putem nekoliko klikova na računaru mogu da dođu do što više informacija o njihovom radu.

Ane Toskić iz organizacije Partneri Srbija smatra da građani i svi zainteresovani sprovode pritisak nad institucijama da budu što transparentnije.

Kako je objasnila, Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja podrazumeva izvesne obaveze funkcionera i svi oni koji krše Zakon ne treba da budu funkcioneri, već da treba da snose političku odgovornost za to.