Poverenik proverava rad DZ Palilula zbog lažnih psihijatrijskih dijagnoza

Vesti 10. okt 202213:41 1 komentar
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović najavio je da će pokrenuti nadzor Doma zdravlja Palilula zbog lažnih dijagnoza koje je pacijentima bez nihovog znanja upisivao tamošnji psihijatar.

Pročitajte još:

On takođe napominje da izveštaj o dijagnozi i šifri bolesti ne sme da bude deo izveštaja o sprečenosti za rad, javlja Radio-televizija Srbije.

Po nalogu tužilaštva, policijska uprava prikuplja podatke o potencijalnim zloupotrebama psihijatra koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali. Izmišljene dijagnoze lekar je upisivao, kako se pretpostavlja, da bi farmaceutska kuća pokrenula kliničko ispitivanje jednog leka, piše RTS. Tekstove o lažnim dijagnozama objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kako je pisao BIRN, jedan mladić je odbijen za posao jer je poslodavac kod kojeg je konkurisao znao da u njegovom kartonu piše da ima teška psihička oboljenja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kaže da ga je iznenadilo to što su poslodavci saznali dijagnoze kandidata za posao.

„Prvo, po zakonu ne treba da znaju, drugo, doneta je izmena pravilnika prošle godine da izveštaj o dijagnozi i šifri bolesti više ne bude deo izveštaja o sprečenosti za rad“, rekao je Marinović.

Na pitanje da li će proveravati te poslodavce, budući da se pominju bar dva kandidata sa Palilule koja su odbijena za posao, Marinović kaže da čim su saznali za slučaj iz medija odlučili su da krenu u inspekcijski nadzor.

„U medijima nisu pomenuti nazivi poslodavaca, mi ne znamo u ovom trenutku o kojim se poslodavcima radi, tako da ćemo krenuti od izvora podatka. Najavili smo u petak, kako to zakon o inspekcijskom nadzoru nalaže, inspekcijski nadzor Doma zdravlja Palilula i sutra inspektori poverenika idu u nadzor u Dom zdravlja Palilula da vidimo na izvoru koji su to podaci, da li je Dom zdravlja službenim putem slao te podatke nekim poslodavcima, na koji način su oni eventualno mogli doći do tih podataka“, naglasio je Marinović.

Ističe da ako saznaju o kojim poslodavcima se radi – onda će moći da obave nadzor i kod poslodavaca.

„Ova priča ima više slojeva, jedno je potencijalno krivično-pravni i o tome će odlučiti tužilaštvo. Koliko sam shvatio iz medija, taj psihijatar više ne radi u tom domu zdravlja, ni u jednom, radi valjda privatno. Bez obzira na to, u vreme kada je radio on je bio službeno lice i kao takav ima odgovornost“, ističe Marinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare