Poverenik: Tačna i blagovremena informacija danas je jedna od najvećih vrednosti

Vesti 03. maj 202210:11 0 komentara
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je da su slobodni mediji preduslov slobodnog društva i da su slobodni novinari, koji bezbedno i dostojanstveno obavljaju svoju profesiju, uslov za informisanje građana o svim događajima i pojavama od javnog značaja.

POVEZANE VESTI

„U vremenima kao što je današnje, koja su protkana raznim sukobljenim interesima, istinita, tačna i blagovremena informacija jedna je od najvećih vrednosti. Upravo stoga uloga novinara i medija je svakim danom sve značajnija“, rekao je Marinović u pisanoj izjavi povodom Svetskog dana slobode medija.

On je upozorio da je „nažalost, prisutna pojava da se sloboda medija ne poštuje u neophodnoj meri, što se negativno odražava na pravilno informisanje građana“ i da je zato „potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija kako bi novinari mogli svoju tako značajnu dužnost da obavljaju u skladu sa visokim standardima svoje profesije“.

„S druge strane, mora se naglasiti da se, nažalost, ni mediji ne ponašaju u svim situacijama dovoljno profesionalno i sasvim nepristrasno, što negativno utiče kako na objektivno informisanje javnosti tako i na percepciju građana o kvalitetnom ostvarivanju uloge medija u društvu“, ukazao je Marinović, koji je podsetio i na neophodnost zaštite privatnosti i podataka o ličnosti prilikom informisanja javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!