Povratak đaka u škole: Kako stručno pomoći deci, nastavnicima i roditeljima

Vesti 07. maj 202307:20 26 komentara

Đaci beogradske Osnovne škole Vladislav Ribnikar postepeno će se vraćati u školske klupe sledeće nedelje, odlučilo je Ministarstvo prosvete. Psiholozi, psihijatri, drugi stručnjaci i roditelji pripremaju ih na taj korak. Zajedno sa decom, stručnjaci za mentalno zdravlje pružaju podršku nastavnicima, roditeljima, ali i svim građanima koje je taj događaj teško pogodio.

Ubrzo nakon traume zbog gubitka školskih drugara i čuvara, koji je mnogima bio i prijatelj, deca moraju da skupe snagu i na istom tom mestu nastave dalje sa školskim aktivnostima.

„Ne može ništa da se prekine na način na koji je prekinut njihov život. To sećanje će postojati, dok deca imaju potrebe za tim, a tu su nastavnici, stručni saradnici i mi kao pomagači. Zbog toga su svakog dana tamo i psihoterapeuti“, rekla je Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvete povratak na nastavu planira od srede, 10. maja, ali postepeno i uz veliku pripremu i podršku deci, roditeljima i nastavnicima.

Povezane vesti

Za taj korak ministarstvo je sa stručnjacima iz različitih oblasti, medicine, pedagoških disciplina, psihologije i školom, pripremilo plan.

On predviđa formiranje Školskog tima za krizne intervencije, koji će raditi na otpočinjanju nastave za decu i o svim važnim pitanjiima informisati roditelje. Organizovana je stručna pomoć Instituta za mentalne bolesti u školi, a najavljeni su i roditeljski i sastanci školskih organa. Za mlađe osnovce do četvrtog razreda, već od ponedeljka biće dostupan produženi boravak.

„Život ide dalje. Život je verovatno stao za roditelje ove dece koja su poginula. Druga deca moraju da nastave da žive, i ja mislim da će se ona izboriti sa svim stresovima kojima su bili izloženi ovih dana. Nastavnici su tu za njih, a tu su i dečiji psihijatri i psiholozi koji su spremni da pruže pomoć. Toplo savetujem i roditeljima i deci da dođu i popričaju sa njima“, rekla je ministarka zdravlja.

Deca se pripremaju za povratak u školu, ali i svi ostali bi trebalo da se vraćaju uobičajenim aktivnostima – jer je to deo procesa suočavanja sa traumom, koji je svima neophodan kako bi došlo do isceljenja i nastavka sa zivotom, kažu stručnjaci.

„Pre svega povratiti osećaj zdravog razuma, da je to bilo, da se desilo, da je završeno – i da život ide dalje. Jako je važno ne ostati zatvoren u toj, da tako kažem, kapsuli nekog izbegavajućeg ponašanja ili strahova, nego ih razbijati, u smislu da treba opet uspostaviti svakodnevnu rutinu“, rekla je psihijatrica Snežana Kecojević Milijević.

A do tog cilja treba razgovarati o traumatičnom događaju, ali kako – zainteresovani mogu naći u brojnim priručnicima koje su pripremili stručnjaci za mentalno zdravlje – poput onog koji je priredio Institut Batut ili FIlozofski fakultet u Beogradu.

U svima se ističe da je u tom procesu neophodno imati otvoren pristup, slušati, uvažavati emocije koje pogođeni proživljavaju, imati strpljenje i pažljivo se informisati iz medija i sa društvenih mreža.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare