Požar u krugu stare Staklare „rasplamsao“ strahove Pančevaca

Vesti 16. mar 202119:4212 komentara

U kompleksu nekadašnje Industrije stakla u Pančevu, sada skladištu veštačkog đubriva novosadske firme "Promist", sinoć je izbio požar. O ''Promistu'' je N1 prošlog leta izveštavao - zbog zabrinutosti građana. U požaru na sreću nije bilo žrtava, niti štete, ali se ponovo postavlja pitanje bezbednosti, pošto je skladište od centra grada udaljeno oko kilometar i po.

Sinoćni požar u kompleksu stare staklare rasplamsao je strahove Pančevaca. Iako je katastrofa izbegnuta, opet strepe da će zbog veštačkog đubriva koje se skladišti nedaleko od mesta incidenta doživeti sudbinu stanovnika Bejruta.

Kao i pre nekoliko meseci, kada je ekipa N1 obišla ovo stovarište, u kompaniji „Promist“ uveravaju da je „bejrutski scenario“ nemoguć, jer skladište poljoprivredni amonijum-nitrat, a ne industrijski, koji se ni ne nalazi na području staklare, već je premešten nakon reakcije nadležnog ministarstva.

Povezane vesti

„To je jedan objekat koji još uvek nije rekonstruisan i drveni krov se zapalio. Zaista nema razloga ni za kakvu zabrinutost. Veštačko đubrivo koje se lageruje u pogonu bivše staklare se nalazi na više od 500 metara od tog starog dela staklare koji se nažalost danas zapalio“, kaže komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević.

Nije bilo štete ni po okolinu, ni po ljude i mineralno đubrivo koje se lageruje ne gori, objašnjava Tomašević. Međutim, njegove tvrdnje ne uvažavaju u udruženju građana „Pančevo nije rupa“.

„Krivična prijava protiv „Promista“ podneta je 2018. godine, zbog toga što su skladištili nešto što nisu smeli da skladište. I zbog toga sumnjam u njihovu izjavu, možda grešim, ali imam pravo da sumnjam, da se u skladištima bivše staklare ne nalazi amonijum-nitrat ili neko drugo mineralno đubrivo koje je vrlo lako zapaljivo“, kaže Miša Sekulić iz udruženja „Pančevo nije rupa“.

Takav stav imaju i Sekulićevi sugrađani iz udruženja „Zeleni most“, koji ponovo apeluju na donosioce odluka da nešto preduzmu.

„Hvala vatrogascima koji su nas izvukli i spasili od neke veće nesreće. Pokazuje se da ovaj prostor zaista nije bezbedan i nadam se da će sada svi shvatiti da ovako nešto ovde ne treba da stoji“, kaže Teodora Marković iz udruženja „Zeleni most“.

Gradonačelnik Pančeva poručuje – sve nadležne inspekcije sprovode kontrolu, a preliminarni rezultati Gradskog zavoda za javno zdravlje ukazuju da nije bilo drastične pojave štetnih materija u vazduhu.

„Ovo je nešto što je zanimljivo, pa se malo više digla pompa, ali mislim da sinoć nije bilo apsolutno nikakve opasnosti po zdravlje ljudi“, kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

„Nema tu ničega zanimljivog, to što su građani Pančeva bili uplašeni i to što je postojao rizik za sve nas. Priča se uopšte ne pumpa, u to smo mogli juče da se uverimo“, kaže Miša Sekulić.

Vatru je gasilo 12 vatrogasaca pančevačke jedinice sa četiri vozila, uz pomoć četiri vatrogasca iz Beograda, a prema rečima gradonačelnika požar je lokalizovan i ugašen nakon dva sata.

Šta ga je izazvalo još nije poznato.

Komentari

Vaš komentar