Pravnik o intervjuu u Informeru: Nereagovanjem se ide ka tome da se sve zaboravi

Vesti 05. okt 202218:00 7 komentara

"Koraci koji se propuštaju da se preduzmu govore da se ide ka tome da se slučaj intervjua sa silovateljem u Informeru dovede na marginu u javnosti kako bi se slučaj zaboravio, i da oni koji dopuštaju da se to desi, nastave po svom", izjavio je pravnik iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Rade Đurić komentarišući reakcije nadležnih u vezi sa ovim slučajem.

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje pre dva dana većinom glasova odbio je da raspravlja o intervjuu sa silovateljem u listu Informer. Iako se digla javnost, najavljuju se novi protesti, i dalje nema sankcije za one koji su intervju objavili.

POVEZANE VESTI

Medijski kodeks je prekršen, ali da li su moguće sankcije?

„Bez obzira što ne postoje javne sankcije koje bi dovele do toga da Informer bude direktno sankcionisan, moguće je preduzeti korake kako bi se na neki drugi način to učinilo. Odbor za kulturu je propustio da o tome raspravlja, i za to ne vidim nijedan adekvatan razlog, jer čini se da bi rasprava i iznošenje činjenica doveli do toga da te stvari sutra postanu kažnjive i da se ne ponavljaju“, naglasio je Đurić.

On kaže da postoji i dalje mogućnost za reakciju, ali da je ćutanjem Odbora, Skupština Srbije poslala poruku „svima koji tako pišu“, da to „mogu da nastave da rade“.

„Ministarstvo kulture je nadležno“, dodaje, a prema NUNS-u, postoje sumnje u kršenje dva člana zakona – onih koji se odnose na dostojanstvo žrtve, i zaštitu maloletnika, koji, prema rečima Đurića, čitaju sve to i misle da je takvo pisanje adekvatno.

Đurić navodi i da „postoji prostor da Ministarstvo izvrši inspekcijski nadzor i donese neku vrstu zaključaka“.

Na pitanje da li postoji način da se intervju povuče, gost N1 kaže:

„Informer ne priznaje etički kodeks, ne možemo da imamo izvinjenje i povlačenje intervjua. Dobijena je popularnost na tome, iako negativna. Ministarstvo bi trebalo da zahteva, iako to ne postoji kao jedna sankcija, ali da podseti da ako se ponovo tako nešto piše, da će snositi posledice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare