„Pravo i inovacije“ – rasprave vodećih pravnika 3. i 4. decembra u Beogradu

Vesti 30. nov 202213:541 komentar
mikrofon
Izvor: Shutterstock

Stručna konferencija „Pravo i inovacije“ održaće se 3. i 4. decembra u Beogradu.

Dok je svet grabio napred kroz digitalnu revoluciju (treću industrijsku) 80-tih i 90-tih godina, Zapadni Balkan je zbog ratnog sukoba prespavao ulazak u 21. vek. Digitalni svet doveo je do ubrzanih promena, gde nove tehnologije donose na mesečnom nivou promene na život i ekonomiju koje su se nekada čekale vekovima.

Ubrzanje je stvorilo svet neverovatnih mogućnosti, ali i velikih izazova. Intenzitet promena, tražila je brzinu odgovora na aktuelne šanse, ali i opasnosti. Velike promene nose velike šanse, ali i traže sigurnost. Pravo mora pružiti sigurnost građanima, ali i napraviti prostor za slobodan razvoj, navode organizatori.

Dodaje se da trka za velikim profitom jeste šansa da celo društvo, pa i svi njeni građani bolje žive, ali istovremeno u toj trci mora se sprečiti da velike kompanije, često moćnije i od mnogih država ugroze imovinu, privatnost i zdravlje običnih građana.

„U tim odnosima miliona građana i velikih multinacionalnih komapnija dolazi do sporova koje povlače desetine hiljada pravnih sporova, koje sudstvo u svetu rešava grupnim tužbama (class action) smanjujući na taj način dužinu i troškove sporova. U svetu su ovako vozači DHL i Amazona rešavali radne sporove, potrošači Philips-a dobijali odštetu zbok korišćenja toksičnih proizvoda. Dok pravosuđe u Srbiji grca pod nerešenim sporovima sa bankama i proizvodi konfuziju neujednačenom sudskom praksom, nameće se pitanje može li se ovo rešenje primeniti na Srbiju“, navodi se u najavi konferencije.

Energentska kriza koja galopira svetom utiče na sve, a naročito na energetski zavisne zemlje. Kako je moguće pomiriti ekonomske potrebe, a sačuvati dugorčno ekološki potencijal prirode? Kako pravno regulisati tržište kripto valuta koje prevazilazi ograničenja svih država? Masovni tradicionalni mediji, ali i društvene mreže otvaraju brojna pitanja privatnosti. Razvoj startapova predstavlja neslućenu šansu za novi razvoj ekonomije, ali traži i nova pravna rešenja. Koji je odgovor pravnog sistema prilikom ocene digitalnih dokaza, a posebno čuvene Sky aplikacije. Imamo li pravosudne zakone koji prate ubrazni razvoj društvo? Kako velike advokatske kancelarije mogu koristiti Al tehnologije za efikasnost rada? I kako je moguće uspostaviti fer tržište, a da velike kompanije ne progutaju pravne oblande koje stvaraju iluziju zaštite?

„Želimo da u dinamičnim razmenama mišljenja u formi talk show-a predstavimo vizije razvoja različitih sektora od strene vodećih pravnika, privrednika, inovatora i akademske zajednice“, istakli su organizatori.

Navedeno je da će govornici biti advokati iz najboljih kancelarija, pravnici, profesori, inovatori, ekonomisti i analitičari: Zoran Drakulić (Point group), advokat Goran Draganić, profesor dr Vanja Bajović, Rastko Petaković (Karanović i partneri), Ivan Milošević, (JPM) dr Savo Manojlović, Đorđe Popović (Resalta), dr Miloje Obradović (bivši predsednik Komisije za zaštitu konkurecije), Kruna Savović (Živković & Samardžić), Dejan Tonić (ERDB), Nikola Kliska (Karanović i partneri), MIloš Maksimović (JPM), Srđan Dejanović (Legal Transformers).

Konferencija „Pravo i inovacije“ održaće se u Envoy Conference, Gospodar Jevremova 47.

Komentari

Vaš komentar