Pravosudni zakoni stigli u Skupštinu, dostupni i na sajtu parlamenta

Vesti 18. jan 202312:13 0 komentara
N1

Set pravosudnih zakona, neophodnih kako bi se okončao proces izmene Ustava Srbije u delu pravosuđa, stigli su u skupštinsku proceduru i od danas su na internet prezentaciji parlamenta.

U parlament su stigli Vladini Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva, Predlog zakona o sudijama, Predlog zakona o uređenju sudova, Predlog zakona o javnom tužilaštvu i Predlog zakona o Visokom savetu sudstva.

Vlada je navela da se Predlog zakona o sudijama bavi pitanjima nezavisnosti sudija, uslovima za njihov izbor, stalnost, nepremestivost, imunitet, kao i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom.

POVEZANE VESTI

Najvažnija izmena u vezi sa izborom sudija je da sudije više ne bira Narodna skupština već Visoki savet sudstva, dok je najvažnija novina u odredbama koje uređuju rad sudija porotnika ta što celokupan proces vodi takođe Visoki savet sudstva, umesto do sada Ministarstvo pravde.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada tog saveta, uslovi i postupak za izbor izbornor člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije.

Savet je nezavisan državni organ koji obezbeđuje i jemči nezavisnost suda, sudije, predsednika suda i sudije porotnika.

Savet sarađuje sa Visokim savetom tužilaštva, drugim organom Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave ili gradske opštine, javnom službom, imaocem javnih ovlašćenja i drugim fizičkim i pravnim licem, pravosudnim savetom druge države i međunarodnom organizacijom.

Predlog zakona o javnom tužilaštvu donosi nova rešenja kojima se, prema oceni predlagača, precizno uređuju organizaciju i nadležnost javnog tužilaštva, uslove, postupak za izbor i prestanak funkcije, prava i dužnosti, vrednovanje njihovog rada, disciplinsku odgovornost.

Predlogom zakona o uređenju sudova se utvrđuje osnivanje, ukidanje, vrste, delokrug i stvarna nadležnost suda, unutrašnje uređenje, sudska uprava i osoblje, pravosudna uprava, obezbeđivanje suda i sredstva za rad sudova.

Uređena su načela sudske vlasti i njenog operacionalizovanja kroz sudove kao državne organe sa jasno opredeljenom ulogom i mestom u sistemu podele vlasti.

Predlogom zakona o Visokom savetu tužilaštva se određuje položaj, nadležnost, organizacija i način rada Visokog saveta tužilaštva, kao i uslovi i postupak za izbor izbornog člana Saveta.

Sedište Saveta je u Beogradu, ima ukupno 11 članova – pet javnih tužilaca koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, četiri istaknuta pravnika koje bira parlament i vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe, kao i članovi po položaju.

U skupštinsku proceduru upućeni su i predlozi zakona o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o Ustavnom sudu, kao i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je u utorak da je ovaj set zakona „predstava“ za EU, a da građanima neće doneti velike promene.

„Da li je sve odrađeno zbog stvarne potrebe da napravimo nešto novo ili je potrebno da damo EU to što traži… Ono što bi građani trebalo da dobiju – trebalo bi da dobiju upravno sudstvo, jer mi najviše imamo problem sa institucijama, sa funkcionisanjem tih institucija, a akte tih institucija ispituje Upravni sud. Mi imamo samo jedan Upravni sud sa tri odeljenja“, naglasila je i dodala potrebu za osnivanjem i porodičnog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!