Predati i zahtevi za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka i Leposavića

Vesti 08. dec 202317:50 > 18:49 0 komentara
Kossev

Nakon inicijative za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, koja je u četvrtak predata predsedniku Skupštine te opštine, isto je učinjeno danas u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Mehmeti je naveo da je mejlom dobio popunjen zahtev, odnosno inicijativu za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka Izmira Zećirija i da je inicijativu je predalo troje građana, prenosi Kossev.

Mehmeti se prema proceduri po Administrativnom uputstvu, odmah obratio Ministarstvu administracije lokalne samouprave i Centralnoj izbornoj komisiji.

On nije mogao da precizira šta su kao razloge za smenu gradonačelnika te opštine naveli potpisnici.

Zahtev za smenu gradonačelnika u petak je predat i u Leposaviću, objavio je Kossev. Zahtev za smenu trenutnog gradonačelnika, Ljuljzima Hetemija, primio je predsednik Skupštine Opštine Leposavić, Gorski Burić.

„Bili su i predali zahtev Gorskom. U toku je procedura, u ponedeljak će zahtev odneti u Prištinu“, kazao je za Kossev zamenik kosovskog ministra za zajednice i povratak, Radoica Radomirović, koji je iz Leposavića.

Radomirović je neposredno pošto je Ljuljzim Hetemi preuzeo funkciju gradonačelnika, dolazio u opštinsku zgradu, dočekivao i uvodio nove zaposlene, odnosno, kako je još avgusta meseca izjavio za KoSSev, ohrabrivao ih „usled pritisaka Srpske liste“.

Pravnik iz Leposavića, Veselin Radović, koji je zahtev lično uručio predsedniku Skupštine Opštine Leposavić, kaže da je uspeo da ga podnese tek iz trećeg pokušaja. Za prethodna dva neuspela krivi lokalnu vlast.

„Prvi put kada sam otišao, rečeno mi je da bi to trebalo da uradim u Prištini. Znajući proceduru, pokušao sam da objasnim da to treba da predam u opštinu Leposavić. Nisam naišao na razumevanje da ga predam opštini Leposavić“, kazao je Radović za KoSSev.

Drugi pokušaj usledio je juče.

„Pojavio se gospodin (Ljuljzim Hetemi). Insistirao sam da se zakaže sastanak sa predsednikom skupštine opštine, da ja ne bih čekao po hodnicima“, dodao je.

Sastanak je zakazan za danas u 11 kada je Radović i razgovarao sa ovim opštinskim zvaničnikom i predao mu zahtev.

„Prihvaćen je zahtev od predsednika Skupštine. Jedan primerak sam uzeo za sebe, a dva ostavio – jedan ide CIK-u, a drugi se upućuje gradonačelniku“, dodao je Radović.

„Iza nas ne stoji politička stranka“

Na pitanje ko su drugi potpisnici zahteva za smenu gradonačelnika, Radović je kazao da su oni obični građani, ne želeći da iznese njihova imena. Podcrtava i da je cela inicijativa za smenu gradonačelnika potekla od samih građana, te da iza njih ne stoji nijedna politička stranka.

„Svi smo mi građani, tako da ta organizacija ide u pravcu da građani predaju zahtev, a kasnije ćemo da vidimo šta će biti sledeći korak. Nema političkih stranaka. Kao građani podnosimo zahtev, a posle ćemo kao građani tražiti podršku od svih“, naveo je.

Sa druge strane, priznaje da je postojala koordinacija sa građanima koji su započeli proceduru za smene gradonačelnika Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice.

„U toku smo i gledali smo da to bude jedinstveno“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!