Predati posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. na Kosovu: Do sada vođeni kao nestali

Vesti 18. jun 202413:37 19 komentara

Posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. godine na Kosovu predati su danas na prelazu Merdare.

Posmrtni ostaci Momira Milenkovića iz Prizrena kidnapovanog 1999. godine predati su njegovoj porodici, dok su tela Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca preuzeli predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica, objavio je Radio Kim.

Tela Momira Milenkovića iz Prizrena, Svetislava Đapa iz Prištine i Perka Mladenović iz Uroševca identifikovana su metodom analize DNK nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Momir Milenković iz Prizrena kidnapovan je 29. juna 1999. godine.

„Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga našli, ispred svoje kuće. Kidnapovali su ga i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada nismo ništa znali, sada su nam rekli“, kazala je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Milenković je, prema rečima porodice, otet zajedno s prijateljem muslimanske veroispovesti.

„Do sada mu se gubio svaki trag. Vodio se kao kidnapovan, nestao i evo sada preuzimamo njegovo telo. Kidnapovan je u Prizrenu“, kazala je njegova ćerka Marica Stojanović.

N1

Supruga i ćerka ističu da im je lakše što će napokon zakopati njegove posmrtne ostatke.

„Hvala Bogu da smo ga našli, da znamo gde mu je grob, da možemo da upalimo sveće. Sve je do sada bila neizvesnost“, dodala je supruga Ljiljana.

Posmrtni ostaci Milenkovića pronađeni su zajedno s ostacima njegovog prijatelja s kojim je kidnapovan.

Telo Milenkovića biće sahranjeno u Velikoj Plani, dok će Đapa i Mladenović biti sahranjeni u Kruševcu i Beogradu.

Direktor Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je kazao da su porodice Milenković, Đapa i Mladenović nakon 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijh.

„Tela su bila u mrtvačnici u Prištini sve vreme i uzimanjem uzoraka krvi došli smo do identiteta. Ova lica su nestala, odnosno po obdukcionim nalazima već tada ubijena, posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo i Metohiju. To je ono što je velika sramota, da tih 50.000 mirovnjaka koji su dozvolili da se na tako bestidan način, rulja koja je sebe nazivala Oslobodilačkom vojskom Kosova, obračuna sa starim i nemoćnim“, rekao je Odalović za Radio Kim.

Odalović je istakao da se u mrtvačnici u Prištini nalazi još 300 tela neidentifikovanih lica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare