Predlog opozicije: Kako da svi lokalni izbori budu održani u istom danu

Vesti 16. apr 202412:50 51 komentara
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ predlaže da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji budu održani u istom danu, najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR, a najkasnije do kraja 2024. godine.

To bi, prema predlogu najveće opozicione koalicije u koji je N1 imao uvid, bilo omogućeno izmenama Ustavnog zakona, za čije usvajanje je neophodna dvotrećinska većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Povezane vesti:

Narodna skupština bi potom trebalo da donese zakone čije izmene i dopune su neophodne za ostvarivanje preporuka ODIHR, a to su zakoni o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga, donošenjem izmena Ustavnog zakona ponovo bi se uspostavio termin redovnih lokalnih izbora, dodajući da se održavanje svih lokalnih izbora u istom danu podrazumeva u našem ustavnom sistemu i dobroj uporednoj praksi, navodeći kao primere Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju.

Predlog opozicije podrazumeva i da organima opština, gradova i gradskih opština koji su konstituisani nakon lokalnih izbora održanih 21. juna 2020, kao i Privremenom organu grada Beograda, mandat bude jednokratno produžen za nekoliko meseci, do pola godine, u zavisnosti od dana održavanja lokalnih izbora 2024. godine.

S druge strane, organima opština i gradova koji su konstituisani nakon lokalnih izbora održanih 3. aprila 2022. i 17. decembra 2023. godine mandat bi bio kraći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare