Predlog VSS za predsednike Višeg suda u Vranju i Osnovnog u Prokuplju

Vesti 26. mar 202322:01
Shutterstock

Članica Visokog saveta sudstva Snežana Bjelogrlić izjavila je da to telo u skladu sa zakonom obavlja svoje nadležnosti do konstituisanja novog Saveta, pa je u skladu sa tim predložilo kandidate za predsednike Višeg suda u Vranju i predsednika Osnovnog suda u Prokuplju.

Bjelogrlić je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, tako odgovorila na primedbe člana Odbora Vladimira Gajića da u završnici konstituisanja VSS predlaganje predsednika sudova predstavlja vrstu pravnog nasilja.

Ona je objasnila da član pet Ustavnog zakona predviđa da VSS obavlja svoje nadležnosti do konstituisanja novog Saveta.

Bjelogrlić je ukratko predstavila biografije Milene Stojević, koja je kandidat za predsednicu Višeg suda u Vranju, Tomislava Trajkovića, koji je kandidat za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je odluku kojom će predložiti plenumu da podrži predlog koji je podneo VSS.

Odbor je večeras razmatrao i predlog sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a radi se o konkursu iz decembra 2021. godine.

Reč je o malim sudovima koji kada ostanu sa dvoje sudija otežano rade, objasnila je Bjelogrlić i naglasila da se radi o 35 sudija.

Radi se o osnovnim i prekršajnim sudovima u Aleksincu, Vranju, Despotovcu, Kruševcu, Loznici, Mladenovcu, Nišu, Pirotu, Pančevu, Rumi, Subotici, Zrenjanicu, Raški, Priboju, Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Komentari (0)

Vidi sve komentare