Kon: Posle leta biće opuštenija situacija, nije mi jasan Nestorović

Vesti 02. jan 202109:22 > 09:28 96 komentara
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog, član Kriznog štaba dr Predrag Kon je, u intervjuu za Blic, naveo da će epidemija trajati, ali ne na ovaj način, i ocenio da će nakon leta biti znatno opuštenija situacija. Govorio je i o tome čiji komentari su ga najviše zaboleli.

Na pitanje Blica da li ćemo uskoro moći da odjavimo epidemiju ili nas očekuje nešto drugo, Kon kaže da to zavisi od naše sposobnosti da sprovedemo masovnu imunizaciju. „Lično smatram da nam nije neophodno stalno dokazivanje da je vakcina dobra. Imamo regulatorno telo u 50 najboljih u svetu. To je dovoljno. Mislim da se situacija drastično menja. Doći će i efikasniji lekovi, trajaće ovo, ali ne na ovaj način. Mislim da će nakon leta biti značajno opuštenija situacija“.

Na konstataciju da je bilo rasprava sa doktorom Branimirom Nestorovićem, ali i sa poznatim i manje poznatim ličnostima putem Fejsbuka, a na pitanje šta ga je od toga najviše zabolelo, Kon je rekao da je svakako imao određenih razočaranja. „Najteže su mi padali napadi koji su dolazili od ljudi sa kojima sam radio i sarađivao. Strašno me je zaboleo napad mog profesora, doktora Radovanovića. Ipak, volim da kažem da će istorija da sudi o tome šta se događalo, koje su odluke bile dobre, a koje ne“, naveo je.

Upitan o odnosu sa dr Nestorovićem, naveo je da je on napustio Krizni štab svojevoljno i da nema šta dalje da komentariše. „Samo mi nije jasno zašto on kada je već izašao iz Kriznog štaba nastavlja da komentariše odluke Štaba? To mi nije jasno, zaista“, navodi dr Kon.

Na pitanje koji trenutak u borbi sa koronom je bio najvažniji, koji ga je rastužio, razočarao ili mu dao nadu, kazao je da je naznačajniji što je došlo do „pokušaja cepanja lekara“ i dodao: „O tome nema ni govora. Mi smo svi, ponavljam, na istom zadatku. Mere koje su preporučene usvojene su mahom zajedničkom odlukom. Bilo je cepanja u razmišljanjima, ali odluke koje su donete su zajedničke“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.