Predrag Kon odlazi u penziju

Vesti 24. dec 202210:32 31 komentara
N1/arhiva

Savetnik u Zavodu za javno zdravlje i bivši član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida, epidemiolog Predrag Kon najavio je da će u ponedeljak, 26. decembra, zvanično otići u penziju.

„Usklađujem se sa odlukama države, a ako one dolaze od ministarke zdravlja, smatram da ni u kom slučaju ne treba da stojim na putu. Sama činjenica da je to postalo javno, da su počeli da se pišu spiskovi ko treba u penziju, za mene je bio poziv da se priklonim takvoj odluci“, rekao je Kon za Kurir i dodao da je odlazak u penziju njegova odluka.

Pročitajte još

Upitan da u jednoj rečenici opiše 40 godina radnog staža, Kon je rekao da je to bila „borba sa vetrenjačama“.

„Punih 40 godina nije uspeo da dopre do svesti društva značaj institucija javnog zdravlja i borbe za očuvanje narodnog zdravlja. Ljudi ne znaju šta radi epidemiolog, niko nas ne vidi dok ne dođe kriza“, kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, degradacija preventivne medicine se najbolje vidi kroz finansiranje, ističući da ne mogu direktori zavoda da se bore svakog meseca kako će podeliti plate, „dok ostali, kliničari, mirno dočekuju plate iz budžeta“.

Govoreći o vremenu kada je Krizni štab za borbu protiv kovida redovno zasedao, Kon je rekao da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić imao „verbalne konfrontacije, ali na kulturnom nivou“.

„Ne mogu ništa da joj zamerim, osim kad nije poslušala ono što smo kao Krizni štab predlagali“, istakao je on.

Kon je opisao da su na početku pandemije imali ogromnu podršku države, ali da je komunikacija nakon prestanka vanrednog stanja „nekad bila prilično zaoštrena, ali prihvatljiva“. Ukazao je da je prestanak vanrednog stanja, uvedenog zbog koronavirusa, shvaćen u društvu kao kraj pandemije.

Istakao je da je njegova lična pozicija u Kriznom štabu od samog starta bila „Moja politika je politika epidemiologa“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare