Marković: Proslava „Oluje“ bizarna, slave što su ispraznili trećinu teritorije

Vesti 03. avg 202310:01 29 komentara
Istoričar Predrag Marković
Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković rekao je da je proslava "Oluje" u Kninu bizarni događaj i da je Hrvatska verovatno jedina zemlja u Evropi kojoj je nacionalni praznik to što su ispraznili gotovo trećinu svoje teritorije od stanovništva.

„Oni ih nisu pobili kao što su hteli u Drugom svetskom ratu, ali tamo Srba praktično više nema. Znači oni slave nestanak stanovništva sa trećine svoje teritorije. Ja ne znam drugi takav nacionalni praznik u Evropi“, rekao je Marković povodom 28 godina od početka vojno-policijske akcije „Oluja“ koju zvanični Zagreb slavi kao Dan pobede, dok se u Srbiji i Republici Srpskoj obeležava kao Dan sećanja na Pogrom Srba.

Marković je dodao da u Kninu, u kome Zagreb svake godine organizuje centralnu proslavu „Oluje“, danas ne samo da nema Srba već je Hrvatska od tog grada i njegove okoline napravila „pustinju“.

„Oni nisu uspeli da nasele Hrvatima veći deo tih osvojenih teritorija, tako da oni slave to što su ispraznili veliki deo svoje zemlje i da stvari budu gore, zločine u ‘Oluji’ nisu činile paravojne formacije, već ih je činila redovna vojska i policija“, rekao je Marković.

On je istakao da odnosi Srbije i Hrvatske danas nisu tako loši, ali da je „Oluja“ tačka oko koje ne mogu da se pomire.

Kako je Ante Tomić opisao proslavu „Oluje“

„Hrvatski pisac Ante Tomić je najbolje opisao koliko je proslava u Kninu čudna. Tu se okupe nekakvi nacionalisti, pijani veterani i sutradan Knin je opet mrtav grad. Kao oni napušteni gradovi u kaubojskim filmovima“, naveo je Marković.

On je istakao da Hrvatska u Kninu slavi pobedu nad Goranom Hadžićem i Milanom Martićem i polunaoružanim starijim civilima kao da su pobedili ruskog general-feldmaršala Mihaila Kutuzova i vođu nacističke Nemačke Adolfa Hitlera zajedno.

„Nikada slabijeg i jadnijeg protivnika nije bilo nego što je bila vojska Republike Srpske Krajine, a Hrvati tu svoju pobedu nad polunaoružanim najčešće starijim civilima tako uveličavaju da je to neukusno. Nama Srbima prebacuju da imamo mitove o pobedama, ali mi smo se borili sa turskim sultanima, austrijskim feldmaršalima, Hitlerovim generalima, a oni su u njihovoj pobedi pobedili Mileta Martića“, rekao je Marković.

„Greška Haga što nema odgovornosti na komandnom nivou“

Komentarišući sudske procese za zločine počinjene tokom „Oluje“, Marković je rekao da je to „završen proces“, a da osim pojedinačnih sudskih procesa na nekim nižim nivoima ne veruje da će neko odgovarati na komandnom nivou.

„To je pre svega greška Haškog suda. Moguće da je jedan od razloga za to što je ‘Oluja’ delimično sprovedena uz američku pomoć. Tako da bi suđenje hrvatskim generalima moralo da obuhvati i suđenje američkim generalima koji su kao savetnici učestvovali u ‘Oluji’. Haški sud znamo koliko je neprincipijelan i podložan pritisku Amerike. Tako da moguće da je izbegnuta odgovornost hrvatskih generala, jer je ‚Oluju‘ zapravo omogućila u velikoj meri američka pomoć“, ocenio je Marković.
On smatra da su izbegli Srbi iz Krajine obogatili Srbiju.

„Nama su ti ljudi doneli mnogo toga. To je jedan vredan svet. Svet koji se sam snalazi. Koji su izgradili nove živote. Žena Nikole Jokića je bila beba u ‘Oluji’. Neki od mojih najboljih naučnika u institutu su bili deca ‘Oluje’. Imam dvojicu“, naveo je Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare